Skip to main content

In banks we trust (003)

26 maart 2017

vrijdag 6 oktober-2006
Even een citaatje van vorig jaar uit een gerenommeerd blad, de Financial Times:

“Kojo Annan, de zoon van VN-secretaris generaal Kofi Annan, ontving meer dan 750.000 dollar van een stel oliehandelsondernemingen, waartegen nu een onderzoek loopt in verband met het Irakese olie-voor-voedsel-programma. De fondsen werden in de loop van 2002 en 2003 overgemaakt op een rekening van Kojo Annan, geopend onder diens middelste naam Adeyemo bij het Zwitserse filiaal van de Couttsbank (1).
In 2003 zond een van die ondernemingen - het Nederlandse Trafigura Beheer NV, gesticht door handelaren die vroeger in touw waren voor de toen op de vlucht zijnde Marc Rich – 247.500 dollar naar Kojo’s Coutts-rekening.
Trafigura vond gegevens over de betaling in kwestie wel terug, maar verklaarde dat die betrekking hadden op een transactie met PPI, de Nigeriaanse oliemaatschappij waarvan Kojo directeur was.
Trafigura: “Het verzoek tot betaling arriveerde met een fax van PPI en wij namen aan dat het om een PPI-rekening ging” (2).
PPI deed volgens de advocaat van Kojo in 2002 en 2003 inderdaad zaken met Trafigura in Nigeriaanse olie en gas. De vertegenwoordiger van PPI in Genève is Michael Wilson, een Ghanese vriend van de familie Annan, wiens rol in de olie-voor-voedsel affaire eveneens wordt nageplozen. Wilson werkte net als Kojo Annan voor Cotecna, de Zwitserse inspectieonderneming die in 1998 van de VN een contract van 60 miljoen dollar verwierf om toezicht te houden op het olie-voor-voedsel programma (3). In de periode van 2002/2003 werd er 200.000 dollar op de Coutts rekening van Annan gestort
”.

Zooooo. Da’s toch niet misselijk hè? Nog afgezien van de mededeling dat Trafigura van de vervuilde grond is getrokken door ex-werknemers van de in die tijd op de vlucht zijnde superdealer Marc Rich. Maar dat de ING in dit smerige spel betrokken was samen met de uiterst suspecte Couttsbank (een volle dochter van de Bank of Scotland) en de BNP is wat ons betreft NIEUWS. Stay tuned.

1. Meer over Coutts kunt u vinden door gebruik te maken van onze onvolprezen zoekmachine.
2. Zou ons overigens niet verbazen als Trafigura de rekening (cq. de steekpenninkskes) via de ING betaald heeft.
3. Over Cotecna vind u eveneens de nodige pollution via onze zoekmachine.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 maart 2017
In banks we trust