Tussen premies en piraten (004)

maandag 7 februari-2011
Exact twee dagen nadat Jos Lindhout door AMEV/ASAM-baasje Rob Beumer werd verpletterd met de mededeling dat de deal met de twee avontuurlijke zakenpiefjes Henk van de Meene en Hendrik van den Hombergh van de baan was, kwam er opnieuw een goor konijn uit de hoge AMEV-hoed. De accountant van PSL werd op zijn vrije zaterdag triomfantelijk gebeld door Robbedoes. Hij had een koper gevonden. Of de accountant maandag aanwezig wilde zijn bij een babbel met de nieuwe eigenaar in spe. En oh, of ie daar niks over wilde zeggen tegen Jos Lindhout. Voor dat laatste priemde de trouwe cijferaar zijn middelvinger in het zwerk, maar hij was samen met de financieel directeur van PSL wel aanwezig bij de eerste babbel met twee toppers van de firma Hestia, de heren Martens en Van den Berg. Wat inleidend geschuifel aan de vooravond van D-day.
De volgende dag nodigde dirigent Beumer componist Jos Lindhout uit om op het AMEV-kantoor samen met een kwartet bestaande uit de accountant van PSL, de Hestia-boys en Beumer's huisbassist Knoop te proberen nog iets moois te maken van de gehavende PSL-partituur.
Dat liep meteen uit op een concert vol dissonanten. Dirigent Beumer wilde namelijk, dat Lindhout zijn PSL aan Hestia zou overdoen voor 1 euro. Die wist niet wat hij hoorde en vroeg respijt tot 1 juli 2003 om te zien of hij langs alternatieve weg financiële hulp kon verwerven. Vond de heftig met zijn dirigentenstokje timmerende Beumer geen goed idee. En hij begon te dreigen met maatregelen waar een zwerfhond geen korstje van lust. Zo zou een bonusbetaling van twee ton waar PSL nog recht op had worden geblokkeerd en het AMEV-krediet van 1.3 meloen rapido worden teruggeëist (1). Dat zou bij PSL zo ongeveer een Queensland-ramp veroorzaken en alleen al met het oog op de belangen van zijn werknemers zag Lindhout zich gedwongen aan de eisen van AMEV te voldoen.
Uiteraard zag hij ook graag iets terug voor zijn aandelen PSL en een klein aantal dochterondernemingen. Ook in die kwestie werd door Beumer cs. een flinke verwurging ingezet. Er was nog net geen sprake van een fooi, maar veel scheelde het niet. En dat vormde in de jaren daarop een van de redenen voor een paar frisse rechtzaken. Vooral omdat bleek dat Hestia al ten tijde van bovenstaande seance in feite een zinkend schip was, dat door AMEV drijvende werd gehouden. Misschien in de hoop dat het PSL-slepertje nog krachtig genoeg zou zijn om de ss. Hestia een haven binnen te wurmen. Vergeefs, naar later zou blijken. Stay tuned.

1. Zie aflevering 3 dd. 24 januari 2011.

Tussen premies en piraten

  • Hits: 470
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch