Skip to main content

Kerst Huisman

27 mei 2018

Je hoopt nog dat het bij dat filmpje van Pownews (1) zal blijven. Daarin vraagt een stekelkopje aan inwoners van Harlingen of Sneek of ze het nieuws in Catalunya volgen en 'of het ook bij hun in Friesland alweer begint te kriebelen'.
Maar even verderop ben je al bij de lokale politieke partij, de FNP. Die heeft solidariteit betuigd met haar 'zusterpartij' in Barcelona. Tot nu toe was het enige internationale aan de Friese Nationale Partij de vertaling van haar website in het Engels en het Fries, of is het in het Engels en het Nederlands.
De solidariteit wordt onder woorden gebracht door de enige volksvertegenwoordiger van de partij, senator Hendrik Ten Hoeve. '"We leven in West-Europa allemaal op ongeveer dezelfde manier, maar daarbinnen heb je de identiteit van je eigen volkje', formuleert Ten Hoeve op de site van RTL Nieuws (2). 'Dat gevoel is er in Nederland en dat is bij minderheden als Catalanen en Friezen ook aanwezig. Het is vooral de taal die het gevoel van verbinding geeft. Wanneer ik met mijn kinderen spreek, doe ik dat in het Fries. Het zou heel gek zijn als ik dat in een andere taal zou doen."
Maar voor de rest maakt het Eerste Kamer-lid feitelijk alleen maar een terugtrekkende beweging waar het gaat om het concreet natreven van onafhankelijkheid. Voor het echte rauwdauw-nationalisme moet je bij Kerst Huisman zijn. De man afficheert zichzelf als historicus en schrijver, en werd een klein jaar geleden geinterviewd door De Kanttekening, de opvolger van Zaman Vandaag, de spreekbuis van de Gülen-beweging.
Een paar citaten: 'Ik pleit al dertig jaar voor een zelfstandig Noord-Nederland. Als regio hebben we een gemeenschappelijk idee over onszelf.' Met Noord-Nederland bedoelt ie dan Groningen, Friesland, West-Friesland en Drente. Mag je je afvragen waarom de Kop van Overijsel daar niet bij hoort, en ook de Noordoostpolder niet, maar goed, ieder heeft recht op zijn eigen afwijking. Nog een kwootje: 'Ik kan een heleboel dingen noemen die mij anti-Nederlands hebben gemaakt. De koloniale oorlog in Indonesie, de houding tijdens de Tweede Wereldoorlog, allemaal bar en boos.'

Kriebelen
Ik citeerde hiervoor bewust de opmerking van de Friese senator over zijn kinderen en zijn moerstaal. Mijn vader weigerde namelijk ons Fries te leren. De man had het na de oorlog helemaal gehad met het Heitelan. Huisman is niet de eerste rabiate nationalist uit die kontreien. Nergens waren ze zo op de hand van Hitler als in Friesland, getuigde mijn vader tegenover ons en tegenover de archivarissen van het Fries Verzetsmuseum. Friesland, dat moest samen met Oost-Friesland, toen al.
Wie de beweringen van Huisman aan de realiteit spiegelt, krijgt een ontluisterend beeld van het 'gevoel voor sociale rechtvaardigheid' waarop onze Friese Puigdemont de identiteit van zijn stamgenoten gestoeld wil zien. De stakingen in april en mei 1943 vonden in Friesland geen weerklank, in bijvoorbeeld Limburg wel (3). Van de honderdduizend vrijwilligers die in 1944-1950 aan de koloniale oorlog in Indonesie deelnamen kwamen er 30.000 uit Friesland (4).

En wat doe je tegen de jeuk?
Mijn vader weigerde in de jaren vijftig zijn toestemming voor het huwelijk van zijn oudste dochter uit een eerder huwelijk. De bewuste dochter had nog samen met hem in het verzet gezeten maar trouwde een Indie-ganger. De bruidegom maakte daarna kwartier voor de dochter, haar moeder en drie zusters in Zuid-Afrika...

(JoopFinland)

(1) Kijk op youtube naar 't powned-filmpje met de titel "Frylan: Catalonië van Nederland"
(2) https://www.rtlnieuws.nl/buitenland/friezen-begrijpen-catalanen-wel-de-eigen-taal-verbindt-ons
(3) https://nl.wikipedia.org/wiki/April-meistakingen
(4) http://indie-1945-1950.nl/mijnboekenlijst.htm

Klik hier om uw reactie toe te voegen
27 mei 2018