Van Estoril naar Zandvoort (162)

01 juni 2015
Hits: 500

woensdag 13 augustus-2014
Explosief. Na zijn uiterst schrille deun in juli (1) kwam wisselfluiter en voormalig hopskoter Anthony Gilberthorpe afgelopen weekend met een nieuwe compositie op de proppen. Daarin spilde de op dit moment 59-jarige Noord-Ier een paar keiharde beans over Sir Michael Havers. De Britse procureur-generaal uit de jaren zeventig die hem indertijd als een soort vertrouweling beschouwde en hem beginjaren tachtig ondermeer op pad stuurde om kontjes te ronselen voor een aanzienlijk aantal hoge hufters uit de Conservatieve partij.
De “relatie” tussen Havers en Anthony ontstond toen de laatste vertelde dat hij in 1975 naar Londen was vertrokken, omdat in zijn woonplaats Derry geen dag voorbijging zonder het spook van Bloody Sunday. 30 januari 1972. De dag waarop 14 ongewapende katholieke deelnemers aan een vreedzame, maar wel verboden demonstratie zonder mededogen werden doodgeschoten door Britse soldaten. In antwoord op een salvo van de IRA, zeiden ze in Londen. Our ass, zeiden ze in Derry.
In de tientallen jaren die volgden zijn honderden meloenen Pond besteed om alle antwoorden op een rij te krijgen. Ze kwamen er niet uit (2).
En out of the blue is daar nu dan Anthony Gilberthorpe, die tegenover het dagvod de “Mirror” eens flink uitpakte. Havers zou hem hebben toevertrouwd, dat toenmalig premier en koterhopser Edward Heath aka mister Eddie zijn militaire knuppels had opgedragen die opstandige kutkatholieken in Derry een bloedneus te bezorgen (3). Hij had er weinig begrip voor dat die bloedneus uitmondde in een bloedbruiloft met een stel snipers als ceremoniemeesters. Maar om verdere implicaties te voorkomen liet hij de affaire begraven door Lord John Widgery, de hoogste baas op Justitie, en procureur-generaal Sir Michael Havers (4).
Eventjes nog. Het gebruik van snipers om een beslissing te forceren is na Bloody Sunday niet in ongerede geraakt. De Nazi's op het Maidanplein in Kiev maakten in februari dit jaar van dezelfde taktiek gebruik om de geschiedenis naar hun hand te zetten en vervolgens de schuld op het bord van Yanukovich' Van der Lubbes te schuiven. What's new pussycat? Stay tuned.

(1) Zie aflevering 158 van deze serie dd. 14 juli 2014.
(2) Voor wat helderheid over het verloop van deze affaire is het misschien nuttig om dit artikel even te raadplegen.
(3) Voor de afwijking van ex-premier Heath gelieve u zich te vervoegen bij aflevering 96 van deze serie dd. 6 augustus 2012.
(4) Mocht u zin hebben, dan is hier het artikel uit de Mirror.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 juni 2015
Aantal keren bekeken: 500
Van Estoril naar Zandvoort

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch