Skip to main content

Freedom House (001)

31 maart 2017
Hits: 494

dinsdag 12 augustus-2008
Al snorkelend door de internetzee bump je nog wel eens tegen wat vuiligheid aan. Zo kwamen we erachter dat de nationale giftshop van minister Koenders, aka Bilderbert, jaarlijks wat poen overmaakt naar Freedom House. Een Amerikaans instituut dat in de gaten zegt te houden hoe het met de democratie gesteld is in landen die je niet zo gauw in je vakantieplanning zal opnemen. Nou is Bilderbert een minister zonder portefullie, dus het gaat niet om al te grote bedragen. Maar zo'n tonnetje per jaar aan een NGO die wiemelt van de rechtse ballen en innige contacten onderhoudt met de CIA en het State Department vinden wij - hopelijk met instemming van de rechtbank in Den Bosch - een tonnetje teveel.
Wat doet dat Freedom House eigenlijk? Nou, het ondersteunt bijvoorbeeld al jaren de Media Support Center Foundation (MSCF), die tussen 2003 en zeg maar tot eergisteren werd gesupervisord door John MacCain. Ja die. Zijn Foundation ondersteunt de vrije pers in moeilijke landen. Nou zitten wij toevallig door frequente bezoeken van de deurwaarder ook heul erg krap. En wat het vrije woord betreft leven wij in een steeds moeilijker land. Maar we geloven niet dat wij in aanmerking komen voor een subsidie van suikeroom MacCain. Nee, die zoekt een land uit als pakembeet Kyrgizie. Lekker dicht tegen West-China aan, waar recentelijk Paul Rosenluller nog rondwaarde om te kijken of de Oeigoeren nog een beetje lekker in hun vel zaten met al die nieuwe Han-buurtjes om zich heen. Nadat de salongroene Paulus aan zijn stutten had getrokken werden aan de grens ineens zestien Chinese politieagenten opgeblazen. Maar voor zover we konden waarnemen was er geen oorzakelijk verband.
Hoe dit ook zij, in allerlei kritische artikelen over de aanwezigheid van Freedom House en MacCain's MSCF in Kyrgizie kwam naar voren, dat ze daar met een wel zeer merkwaardige meccanodoos aan de democratie zaten te sleutelen. De nou niet als topdemocraat bekend staande Akayev werd door MacCain en zijn makkers namelijk zwaar gepamperd. Moest ook wel, want er was in Kyrgizie een Amerikaanse luchtmachtbasis gevestigd in verband met de pogingen om het aanpalende Afghanistan plat te democratiseren. En een navenant deel van de poppy-oogst veilig over te brengen naar Turkije. Bovendien zitten er in de wijde omgeving interessante wannahaves in de grond. En om derwille van het smeer likt de kat zijn jongeheer. Hoe dat verder afliep? Lees de volgende aflevering. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 maart 2017
Freedom House