Skip to main content

Banca Mafia

woensdag 11 januari-2012
Vraagt onze pizzaboer: "Kennen jullie SOS Impresa"? Wij niet. Hij wel. Het bleek een groep in Palermo te zijn, die tien jaar geleden is opgericht om kleine neringdoenden te beschermen tegen het "loansharken" van de mafia.
Als je de dagvodden mag geloven is de strijd tegen de Italiaanse georganiseerde crimi's de laatste tijd uiterst succesvol geweest. De ene baas na de andere werd met veel trompet-, trombone- en tubageschal in een kruipruimte gewurmd. Maar de werkelijkheid is anders volgens het laatste onderzoek van SOS Impresa. De mob fungeert dankzij de crisis in de mondiale financiƫle sector op dit moment als de grootste bank in het land van de door Bilderberg en Goldman Sachs naar Rome gedirigeerde Mario Monti. Maar wat wil je als je zo'n 65 miljard losse flappen in je kontzak hebt zitten. Voor en na belasting. Maar dat wisten we eigenlijk al dankzij de uitspraak van Antonio Maria Costa, de VN-hotemetoot op het gebied van de handel in verwarrende middelen (1).
Dankzij die hoeveelheid liquide middelen kunnen ze in tegenstelling tot de reguliere banken heel makkelijk een leninkje verschaffen aan wanhopige zielige en nooddruftige neringdoenden. Tegen een schandalige rente. Dat wel. Net als vroeger. Met dit verschil, dat er over het algemeen zich geen flaphoeden met een knuppel of een blaffer aan de deur melden bij overschrijding van de betalingstermijn, maar een sombere deurwaarder al dan niet begeleid door een of twee dienders.
De Banca Mafia peurt uit deze praktijken jaarlijks miljarden witte banknoten. Hoe het met de betrokken cliƫntele gaat, hoeven we niet uit te leggen. En dat er inmiddels tienduizenden Italianen door dit soort praktijken op straat zijn komen te staan, ook niet. Crime pays, dat is duidelijk. En wie alleen al kijkt naar de deal die met toestemming van de Nederlandse staat is gesloten tussen de Napolitaanse mafia en de vullesboeren van Van Gansewinkel AVR beseft, dat ook wij zonder knipperen die realiteit accepteren (2).

1. Zie het artikeltje "Dope" van 5 mei 2010
2. Zie Octopussy 411 t/m 414 in deze rubriek

Klik hier om uw reactie toe te voegen