Skip to main content

Kater??

16 december 2019

De strijd is gestreden. Aan de ene kant hadden we de man van het volk, Bojo. De leugenaar, bedrieger, mislukte journalist, ex burgemeester van Londen met een reeks van schandalen (Borisbussen o.a.), maar zeer joviaal ogend. Je zou bijna vergeten dat hij tot de elite behoort.
Aan de andere kant Jeremy, integer, ziet er niet uit and that’s it. Bepaald geen type om mee de pub in te duiken, eerder een soort ouderling van een protestantse sekte.
Labour verloor dus. Natuurlijk kunnen we wijzen naar de media, grof bevooroordeeld, met dagelijkse verdachtmakingen. Ook een zogenaamd “linksige” krant als de Guardian deed daaraan mee, zij hadden tot voor een maand of zo de voorvrouw van de LibDems op het schild geheven. Een rechtse dame, oud minister in de coalitie van LibDems en Conservatieven, met wapenfeiten op het gebied van bezuinigen en afknijpen. Dat ging er toch niet goed in en de Guardian switchte naar Labour.
Maar er was toch meer aan de hand en media als kranten, tv en radio (legacy media worden ze genoemd) zijn minder belangrijk geworden. Interessant zijn de verslagen van activisten die voor Labour in het midden en noorden van Engeland langs de deuren trokken. Dat wil zeggen in de traditioneel Labour stemmende kiesdistricten.
Persoonlijke haat tegen Corbyn sloeg hen tegemoet. "Wij hebben gestemd voor Brexit en dat wordt niet geleverd”. Weerzin tegen Oost Europeanen en Aziaten. “We moeten dagen wachten voor een afspraak met de huisarts.” Of: "er zitten teveel kinderen op school die geen Engels spreken, daardoor raken mijn kinderen achter”. “Ik heb jaren belasting betaald en die immigranten niet, en ze hebben dezelfde rechten als wij, dat klopt niet”. Brexit (sluit de grenzen) zou dat allemaal gaan regelen, tja.

Brexit als proces was voor velen de druppel die de emmer deed overlopen. Een meerderheid in het parlement dat eigenlijk tegen Brexit was. Strijd binnen Labour tussen de meer multicultie, grote steden parlementariërs/remainers en de pro Brexitteers; Corbyn schipperde daartussen, was onduidelijk over wat hij wilde en maakte een zwakke indruk.
Met grofweg kiezers onder de 40 pro remain en de rest brexit had hij een duidelijke keuze moeten maken. Maar met dat geschipper (gebrek aan leiderschap) verloren hij en Labour geloofwaardigheid bij brede lagen kiezers.
Dus is nu Bojo aan de macht en het ziet er bepaald niet naar uit de Labour antwoorden heeft voor de zaken die op ze afkomen.

jan
https://www.thefullbrexit.com/post/why-labour-s-red-wall-finally-crumbled
JoopFinland
Dank voor dit verslag op ooghoogte. Nu graag ook een even intelligente bijdrage over de winst voor remain en afscheiding in Schotland en N-Ierland. Want daarvoor ben ikzelf het meest beducht, dat het aan de grenzen van het VK bakkeleien wordt...
Klik hier om uw reactie toe te voegen
16 december 2019