Skip to main content

De dood en de advocaat (001)

09 april 2017

zondag 20 mei-2012
Gisteren meldde de mainstream, dat het lichaam van de vorige week maandag verdwenen Maastrichtse advocaat Fernand Tripels was aangetroffen vlakbij een kinderboerderij in het Belgische Lanaken. Een paar uur na de vondst was het al duidelijk: zelfmoord, een wanhoopsdaad, er was een afscheidsbrieffie gevonden, er was geen bewijs voor dood door geweldpleging en meer van deze gebruikelijke rimram.
Volgens een smurfenwoordvoerder had de zoektocht zo lang geduurd, omdat Fernand zijn mobiel had uitgezet. Nou weet zelfs een kermisganger met een vat bier in zijn lijf, dat een mobiel ook traceerbaar is als ie af staat. Maar misschien had voornoemde woordvoerder twee vaten in het lijf en dan wordt het allemaal wat moeilijker.
Om nog effies verder te gaan op die mobiel: Tripels was volgens de officiële lezing voor het laatst waargenomen op de parkeerplaats van het Eurotel in Lanaken. Volgens een insider zou op beelden van de bewakingscamera's te zien zijn geweest, dat de advocaat vlak voordat hij uit zijn Maserati stapte telefoon kreeg. Al pratend sloot zijn wagen af en verdween uit beeld. Als hij al van plan was geweest om zelfmoord te plegen is het wat bizar om te veronderstellen dat hij vooraf zijn mobiel heeft afgezet. Maar misschien wilde hij niet gestoord worden.
Fernand Tripels hield zich over het algemeen bezig met civiele zaken, maar af en toe betrad hij ook terreinen die wat risicovoller zijn. Zo bemoeide hij zich fanatiek met de affaire rond de gevluchte Russische grootondernemer Vadim Grigorjevitsj Rozenbaoum. Die bemoeienis culmineerde zelfs in een gesprek met toenmalig staatssecretaresse van Justitie Elizabeth Schmitz en haar ministeriële secondant Joris Demmink. Het leverde niets op en zijn Russische cliënt werd eind juli 1997 vermoord (1).
Naast het uitoefenen van zijn ambt ging Fernand vaak ook zelf op snor naar achtergronden van allerlei intrigerende zaken in het avontuurlijke milieu. Ondanks het feit, dat wij noch de inhoud van zijn vermeende afscheidsbrief kennen, noch de manier waarop hij zelfmoord zou hebben gepleegd, zijn wij daarom zo vrij ook de mogelijkheid open te houden dat Fernand om de een of andere reden gezelfmoord is. Stay tuned.

1. Zie de artikelen "Vadim en Victor" 1 en 2 dd. 27 februari en 1 maart 2011.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
De dood en de advocaat