Foutje. U denkt dat het oplossen van een burenruzie net zo eenvoudig is als het opwarmen van een Unox-worst. Je laat Frank Visser of zijn alter ego John Reid opdraven en binnen een mum of drie weet je waar je aan toe bent. Maar de werkelijkheid van de glazen tiet spoort lang niet altijd met die van de wereld daarbuiten. Neem nou de burenguerrilla die zich in alle stilte voltrekt in de Vossenlaan in Zeist. Hoe die begon en zich verder ontwikkelde kunt u in deze serie te beginnen bij nummertje 38 uitgebreid terugvinden. En als u goochem bent ploegt u die artikeltjes eerst even om voor u verdergaat. Na de eerste juridische ronde werd het een tijdje stil. Dat hep je als je in hoger beroep gaat. Want dat deed Joop van den Hemel, de Jozef K. van de gemeente Zeist. Tijdens die periode van staakt het vuren liet Joop's verzekeraar REAAL (regelt het allemaal) een nieuw schaderapport opstellen. Kwootje Joop. Komt ie:
“Mijn eigen verzekering REAAL zegt dat de schade qua verzakking uitgesloten is in de polis. Maar wij zeggen dat het nog altijd schade aan mijn eigendom is, veroorzaakt door derden. Om mij tegemoet te komen liet REAAL een schaderapport opmakendoor de heer J. Kamsteeg van EMN, waarin beschreven stond dat de verzakking van pand, garage en tuin was veroorzaakt door een combi van factoren. Illegale kelder, grondwateronttrekking enzovoort, uitgevoerd door de buren Arts/Estrik. Het was een hele strijd om via de assurantie tussenpersoon dit rapport los te krijgen van REAAL. Tot onze verbazing kregen wij uiteindelijk een niet ondertekend rapport, waarin genoemde oorzaken en veroorzaker onleesbaar waren gemaakt. Kamsteeg bevestigde telefonisch (op tape vastgelegd) dat hij dat van die illegale kelder en grondwateronttrekking wel degelijk erin had gezeten dat het hem verbaasde dat derden dit eruit hadden gehaald.Gelukkig is Kamsteeg nog een van de weinige integere en onafahankelijke schade experts in dit avontuur. Getuige zijn advies toch een rapport te laten maken door EMN, met mij dan als particuliere opdrachtgever”.
Zo gezegd, zo gedaan en Joop kreeg bij zijn particuliere initiatief richting EMN op 11 december vorig jaar contact met ene Dick Emmink, teammanager Claims & Recovery (CAR). Zijn vraag was de eenvoud zelve: kon hij als particulier bij EMN terecht voor een schade expertise. Na een paar tikkietakkies schreef Dickie het volgende. Komt ie:
“Naar aanleiding van uw vraag en ons telefonisch onderhoud daarna bericht ik u dat ik na informatie te hebben ingewonnen onder andere bij de heer Kamsteeg van mening ben dat de kans op belangenverstrengeling in uw zaak aanwezig is en wij daarom geen opdracht van u kunnen aannemen”.
Over welke belangen Dickie het had werd niet duidelijk. Zullen wij die dan maar invullen? Je gaat een cliënt als ASR niet op de jubeltenen staan. Morgen meer over dit eindeloze gevecht tegen windmolens. Stay tuned (JP).