Skip to main content

Octopussy (540)

dinsdag 14 oktober-2014
Gelukkig. We zijn niet de enigen. In Roemeniƫ is ook gesteggel ontstaan over Intralot (1). De Griekse onderneming die bij ons de It van de oranje walvis verzorgt en daarbij af en toe van een backdoor gebruik zou maken om hem wat oneigenlijk voer in de maag te splitsen. Teneinde hem prijsjes te laten spuiten in de richting van een groep onverlaten. Hoe lang Intralot die Promis-methode hanteert weten we niet. Volgens de huidige hotemetoten van de Staatsloterij (en de Lotto) gaat het alleen maar om een paar recente verdachte gevalletjes. Maar wij hebben onze twijfels. Vooral gezien onze bevindingen bij het afrollen van de film rond Robbie van de Rhee. En dan is er misschien nog een detail, dat aandacht verdient. Tot 1 april 2012 werd de verzorging van voornoemde walvis in de kieren gehouden door het College van Toezicht op de Kansspelen (2). Een zelfstandig bestuursorgaan dat de regering sinds 1996 adviseerde bij het verlenen, wijzigen en intrekken van vergunningen voor landelijke kansspelen. Een van de leden van dat controlerende gezelschap was een bekende bef: mr. Adrienne Vrisekoop. Mocht dan wel in het laatste decennium van de vorige eeuw een tijdje als D66-senator hebben rondgehupst, het was geen meisje met een onbevlekt blazoen. Als commissaris van het in 2002 gestrande automatiseringsbedrijf Landis liep ze al een weinig flatteuze deuk in haar reputatie op (3). En daarnaast trokken wij in 2007 een connectie boven water met Bram Zeegers. Een ex-collega uit de befsfeer die leuke dingen deed voor Willem Endstra en tegen een gerechtelijke zeperd opliep toen bleek dat ie in Liechtenstein zes meloen door de wasstraat had gehaald ten behoeve van de op Curacao opererende glijhuisexploitant Giovanni van Ierland (rip). Al dat gedreutel trekt een zware wissel op je leven. Dat zou de reden voor Bram zijn geweest om in 2007 stazione termini op te zoeken. Zij het onder verdachte omstandigheden (4).
Had die connectie invloed op Adrienne's besognes binnen het College van Toezicht? Nee. Maar waarom ook. Op zich zeggen connecties namelijk niks. En of die connecties zich uitstrekten tot de baasjes van Intralot mogen we niet eens suggereren. Maar het is wel curieus. Hm? Stay tuned.

(1) Gaat over steekpenningen bij het binnenhalen van Intralot en de belachelijke percentages die de Grieken berekenden voor hun diensten.
(2) Op die datum werd het college vervangen door de KSA (kansspelautoriteit), waarin onder anderen voormalig geheimschrijver Arthur Docters van Leeuwen, ex-minister Pieter Winsemuis en oud-KNVB-bobo Henk Kesler een warm plekje hebben gevonden.
(3) Zie aflevering 324 van deze serie dd. 18 juli 2007.
(4) Zie vooral de afleveringen 72 tot en met 74 van deze serie. Nog makkelijker is om met de zoekterm Vrisekoop de hele serie door te struinen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen