Skip to main content

benefiet

Hits: 386

woensdag 28 mei-2008
Wij kregen het volgende artikeltje in de digitale gleuf geschoven. Is ons uit het hart gegrepen. Vooral die benefiet spreekt ons aan. Echt iets voor Van Muiswinkel zou je zeggen.

Help de Chinezen de aardbeving door
1 aardbeving, 8.0 op de schaal van Richter, 12 mei 2008, met als gevolg (*)

  • 182 naschokken, 28 boven 5.0 op de schaal van Richter, 5 boven 6.0 op de schaal van Richter
  • 67183 doden
  • 361822 gewonden
  • 20790 vermisten
  • 15006341 geevacueerden
  • 45612765 getroffenen

Het leven van miljoenen Chinezen zal in de komende dagen, weken en maanden waarschijnlijk bedreigd worden en definitief veranderen door dit aanhoudende natuurgeweld. Aardschokken hebben bergen gespleten en de aarde verschoven. Hierdoor zijn er 'aardbevingsmeren' ontstaan, iets dat, bij een hevige regenbui - het is daar nu het regenseizoen, kan leiden tot overstromingen. Door de talloze lijken onder het puin die in het warme weer ontbinden, raken rivieren en andere waterbronnen vervuild. De overlevenden krijgen te maken met het gevaar van het uitbreken van ziekten. Zowel de Chinese overheid als het Chinese volk is dag en dacht bezig om mensen te redden, hen medisch te behandelen, psychologisch te begeleiden en hen te evacueren naar veilige plaatsen.
Ik ken Chinezen - ik ben er zelf een. Ze vallen met hun gezicht op de grond en slikken hun bloed en ontwortelde tanden in. Dit gezegde illustreert hoe ze zichzelf overeind willen houden en niet graag anderen tot last willen zijn. Maar een rampgebied ter grootte van anderhalf keer Groot Brittannie en ruim vijfenveertig miljoen getroffenen? Hoeveel kracht moeten de Chinezen ditmaal uit zichzelf putten om de ramp te boven te komen? Ik ben inmiddels zo verwesterd dat ik mijn mond open wil doen.
Nu is het moment om Chinezen te helpen hun meest elementaire mensenrecht te beschermen - het recht op (over)leven. Ik roep alle Nederlanders en Belgen op om hun morele betrokkenheid om te zetten in daden. Doneer alsjeblieft aan de hulporganisaties die u vertrouwt, als u geld kunt missen. Geef benefietconcerten en -voorstellingen, als u zanger, acteur of cabaretier bent. Schenk medicijnen en andere goederen, als u een bedrijf hebt. Reik alsjeblieft een helpende hand aan de verweesde en gewonde kinderen en aan de in een tel dakloos en haveloos geworden volwassenen en bejaarden in China en Birma.
In de ogen van de soms gewelddadige natuur, zijn we, ondanks onze verschillen in ideologische en politieke overtuiging, even nietig en kwetsbaar. Laten we onze krachten bundelen om van deze aarde een veilig thuis te maken voor ons allen. Een diepe buiging voor uw mededogen. (Lulu Wang)

(*) cijfers volgens www.sina.com tot 12.00 uur Beijingse tijd, 27 mei 2008, en informatie volgens betrouwbare bronnen
Klik hier om uw reactie toe te voegen