Abu Ghraib en de Amerikaanse gulag (002)

vrijdag 18 juni-2004
Op 14 mei schreven we over Lane McCotter en het bedrijf Management & Training Corp (MTC) waarvan McCotter directeur is. Hij is eindverantwoordelijk voor de “corrections business development”, zeg maar de divisie gevangenissen. In mei 2003 is hij één van degenen die wordt uitgezonden door John Ascroft om de gevangenissen in Irak te ‘moderniseren’en aan te passen aan de eisen van de democratie. McCotter was daar blijkbaar de aangewezen persoon voor, want als gevangenisdirecteur liet hij een spoor van vernieling achter, dode gevangenen, misbruik van gevangenen, ontzegging van medische zorg. Kortom, alles wat je niet verwacht van een gevangenis. Maargoed, blijkbaar zijn we niet van deze nieuwe tijd.
De keuze van Ashcroft lijkt niet toevallig. Een collega moderniseerder is John Armstrong. Onlangs ontslagen na een spoor van schandalen in het gevangeniswezen achter te hebben gelaten. Sexuele intimidatie van gevangenisbewaaksters, het overlijden van psychische zieke gevangenen door te forse maatregelen enz enz. John Armstrong is inmiddels Assistent Director of Operations in Irak. Een andere ‘ontwikkelingswerker’ is Gary Deland, ook directeur van MTC. Bekend om zijn verlichte bewind van een gevangenis, waar hij een psychisch zieke gevangene 56 dagen naakt in een isoleercel, zonder licht, ramen, toilet enz. op liet sluiten. Deland en McCotter waren in Irak belast met Abu Ghraib.
Hoe zat het ook weer? ... Don’t try to understand them. Just rope and throw and brand them.Abu Ghraib en de Amerikaanse Gulag

  • Hits: 355
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch