Skip to main content

Shoppen (006)

04 april 2017

dinsdag 1 oktober-2013
Alles heeft zijn tijd nodig. Zo ook de voorbereiding van de heisa in het winkelcentrum van Nairobi.
Naar verluidt zou de schutterij van de Witte Weduwe zo'n drie maanden geleden al zijn begonnen met het opstapelen van de benodigdheden in een leeg winkelpand binnen de Westgate Mall. Daarna wachtten de Shababes kennelijk op groen licht om tot actie over te gaan. Van wie dat moest komen is duister en dat geldt ook voor de achterliggende reden. Wraak voor de Keniaanse inval in Somalië? Yeah, sure.
Kwootje uit onze bijdrage van gisteren: “Werd de Keniaanse regering wat al te dikke mik met de Chinese concurrentie in oostelijk Afrika en moest er even geshowed worden dat wij in het westen daar niet van gediend zijn?”. Analyze this: in augustus bracht president Kenyatta een staatsbezoek aan China. Of dat de opmaat vormde voor het verrassende initiatief dat Kenia in september ontplooide is het raadplegen van koffieprut. Maar twee dagen voor de Witte Weduwe en haar Shebabes aan de slag gingen werd in Nairobi wel het eerste clearing house voor de Chinese yuan op het Afrikaanse continent geopend. Geen gemier meer met de Amerikaanse dollar als je in Nairobi iets zakelijks met Bejing en omstreken van de grond wil trekken, maar rechtstreeks afrekenen in China's eigen munt.
Moet je niet meteen een waterval verwachten, meer een bescheiden stroomversnelling. Maar elementair is het wel en het zal in Washington en Londen zeker niet met een donderend applaus zijn ontvangen. Integendeel. Het kan zomaar aanleiding zijn geweest om groen licht te geven aan de Witte Weduwe en haar crew om de deuren van het lege winkelpand open te gooien en erop los te nijvelen. Vervolgens wegwezen via de tunnel naar de buren (1) en eenmaal in het safehouse met zijn allen aan de loempia, de fu yong hai, de koe low kai, de babi pangang en/of de pekingeend. We zullen die Chinezen mores leren. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 5 van gisteren

Klik hier om uw reactie toe te voegen
04 april 2017