Skip to main content

Zucht

woensdag 26 februari-2014
Zij zijn er, radioactieve cesium isotoopjes (-134 en -137) uit Fukushima. Waar ze zijn? Voor de westkust van Canada, bij Vancouver. Althans, volgens onderzoekers van het Bedford Institute of Oceanography. Maar uiteraard gaat dit gepaard met veel goed nieuws. Niks aan de hand, want de hoeveelheden cesium -137 liggen ver beneden de maximum toegelaten concentraties in drinkwater.
Ook in Japan is er echt heus niks aan de hand. Nouja een rekenvautje van Tepco (de eigenaar van de centrale), want eerdere analyses gaven blijkbaar een ietsje te laag stralingsniveau aan in het koelwater. En zoals gebruikelijk, het hoofd van de projectgroep rampen van de Nuclear Regulation Authority in Japan ... weet van niks. Zij vertrouwen op de data die hen door Tepco worden geleverd.
Gelukkig gaat het in het vierde rijk van de EU helemaal echt anders. Kijk, hier wordt geïnvesteerd in schone energie: kernfusie. Een voorlopige schatting is dat het pakweg 20 miljard gaat kosten. En uiteraard niet betaald door de markt. Ben je gek zeg, dat moet "de overheid" van de deelnemende staten betalen. Die in aanbouw zijnde centrale (ITER heet dat ding) wordt gebouwd in Frankrijk. Alles helemaal ok. Eh, hij wordt gebouwd in een gebied dat af en toe wat last heeft van aardschokken. Het ding gaat zo'n 23.000 ton wegen. Nou mag je verwachten dat zoiets in een ietwat aardschok gevoelig gebied stevig en veilig is. Nou, in het kader van efficiency is gesneden in het budget, en een van de slachtoffers is de betonplaat waarop de centrale rust. Gewichtsbeperking is in en dus 50 procent eraf. Pas du tout zeggen de Fransen, dat is onveilig. En omdat de deelnemende staten ook iets willen terugzien van die miljarden worden de onderdelen niet in één land gebouwd, maar die bouw is eerlijk verdeeld over 9 leveranciers in Europa en Korea. Komt allemaal helemaal goed zeggen de deskundigen.

Klik hier om uw reactie toe te voegen