Skip to main content

De baas van Saab (009)

24 maart 2017

woensdag 21 december-2011
Nog zo'n Nederlandse gozer die met andermans poen elders aan het klooien is gegaan en toen het misliep druk naar anderen begon te wijzen. Victor Muller. Het is opvallend hoe lief de Nederlandse mainstream voor hem is. Victor wordt afgeschilderd als een echte durfondernemer, een volbloed VOC-er. Maar ze vergeten maar effies, dat ie midden jaren tachtig zijn carrière begonnen is als bef bij Caron & Stevens en dat dat kantoor in die tijd nou niet echt naar Chanel nummertje 5 rook (1). Kon Vic niet helpen, maar toch.
Daarna verdiende hij een redelijk belegde boterham bij het bedrijf van de notoire ouwe Nazi Pieter Schelte Heerema. Ook dat kan je Vic niet nadragen, maar je vraagt je wel af wat dat allemaal doet met je gevoel voor normen en waarden.
Rond de eeuwwisseling was vriend Muller medeverantwoordelijk voor de wedergeboorte van de Spyker. Een soort Oude Schicht uit de tijd van de gaslamp en eigenlijk van meet af aan een zorgenkindje. Vic moest in 2007 een stapje terug doen binnen het bedrijf toen bleek, dat hij wat al te alternatief omsprong met openstaande rekeningen.
Na de op het oog en naar later bleek ook in de praktijk ridicule overname van het Zweedse autobedrijf Saab zocht hij voor het dichten der gaten steun in Rusland. Van vader en zoon Antonov. En laten die nou banden hebben met de Russische mafia. Da! En dan bedoelen we njet die van Pirelli.
Verder deden de Antonovjes ook aan kleurrijk bankieren, waardoor er wat slordig lood begon rond te vliegen en het beruchte Russische OM zoonlief op het verlanglijstje zette (2). En ook hiervan kan je misschien zeggen, dat Vicje daar niks aan kon doen. Maar waarom moest ie nou zo nodig juist in Rusland en later zelfs China rondneuzen naar kandidaten, die bereid waren de openstaande rekeningen te voldoen? Terwijl hij daarmee willens en wetens de afspraken met General Motors over het zuinig zijn met de technologie aan zijn maatje 44 lapte.
Saab is failliet en maakt misschien nog een doorstart. Of dan opnieuw Victor Muller achter het stuur komt te zitten ligt net zo voor de hand als een huwelijk tussen Mark Rutte en Corrie Konings. Eén keer uit de bocht is genoeg.

1. Die minder frisse reuk werd vooral veroorzaakt door de cliëntèle van de aan het kantoor verbonden fiscalist mr. Rodriguez C. aka mr. Roderic Manuel T., die naast zijn paperassen ook een paar schietijzers in zijn kluis bewaarde. Zie voor meer over deze illustere spullenbaas bijvoorbeeld aflevering 323 van de serie "Octopussy".
2. Zie aflevering 8 van deze serie dd. 28 november 2011

Klik hier om uw reactie toe te voegen
24 maart 2017
De baas van Saab