Prinsen kunnen geen kwaad doen (001)

09 april 2017
Hits: 392

vrijdag 7 mei-2004
Op 16 mei 1999 landde een uit Venezuela vertrokken Boeing 727 van Skyways Airways op Le Bourget, één van de Parijse vliegvelden. Aan boord 14 passagiers, de meerderheid Saudische prinsen en prinsessen. Onder hen Prins Nayef bin Fawwaz as Shaaian en zijn tweelingbroer Prins Saud bin Fawwaz as Shaaian.
Nayef is een gefortuneerde, Saudische diplomaat, opgeleid in de VS, spreekt 8 talen, en bezit aanzienlijke belangen in Colombia en Venezuela. Beiden zijn gehuwd met dochters van een broer van Koning Fahd, Nayef’s oudere broer is gehuwd met een dochter van de Saudische kroonprins, Abdullah. Het zijn niet zomaar prinsen, maardirect gekoppeld aan de Saudische troon.
De bagageruimte van de Boeing was gevuld met een aanzienlijke hoeveelheid koffers, die in totaal zo’n 2 ton pure cocaïne bevatten. Deze waren, onder dekmantel van diplomatieke onschendbaarheid, zonder problemen in Caracas ingeladen. Bij de landing stond een serie officiële Saoudische auto’s en een groot aantal dienaren (waaronder personeel van de Saudische ambassade) gereed. Onder persoonlijk toezicht van Prins Nayef en zijn lijfwachten werden de koffers ingeladen in twee gereedstaande bestelwagens. De diplomatieke onschendbaarheid zorgde ervoor dat er geen douane aan te pas kwam. Onderweg naar Parijs verlieten de 2 bestelwagens de kolonne en reden naar een gehuurde woning in Noissy-le-Sec., waar de kostbare lading opgeslagen zou worden, alvorens gedistribueerd te worden voor verkoop in Frankrijk en andere Europese landen.
De coke was in Nayef’s bezit gekomen via zijn contacten met een makelaar in Miami, die door zakelijke en familiebanden verbonden was met het Medellin cartel. Via Doris werd Nayef geintroduceerd aan Oscar Eduardo Campuzano Zapata, beter bekend als “El Flaco”, oftewel de Dunne. De Dunne was een medewerker van wijlen Pablo Escobar. Nayef en Zapata voerden hun zakengesprekken op diverse locaties, Marbella in Spanje en in Saudi Arabië. De zaak werd beklonken op een tripje in de Saudische woestijn. El Principe, zoals Nayef door zijn Colombiaanse zakenpartners werd genoemd had een visie en een businessplan. Hij had om drugsgeld wit te wassen de Kranz Bank in Zwitserland opgericht (vrolijke noot: twee van de bankdirekteuren van Kranz tilden de coke uit het vliegtuig). Zijn businessplan voorzag in een groot aantal cokeladingen van 5 tot 20 ton per keer.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
Aantal keren bekeken: 392
Prinsen kunnen geen kwaad doen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch