Tussen premies en piraten (003)

maandag 24 januari-2011
De gebeurtenissen die voorafgingen aan de exit van Terra Vitalis-ridders Henk v.d. M., Hendrik v.d. H. en anonieme aanhang uit de voortuin van PSL was net zo ondoorzichtig als het seksleven van premier Rutte. In 2001 hadden de in het Fortiskasteel wonende verzekeringsreus AMEV en zijn dochter ASAM al eens hongerig bij PSL-baasje Jos Lindhout aangeklopt. Maar ondanks levendig gerammel met een heule vette buidel, hield die de deur op slot.
Medio 2002 hadden ze meer succes toen PSL een financiële injectie nodig had om een tijdelijk liquiditeitsprobleem dicht te plempen. AMEV liet een kleine due diligence langsrijden en ontdekte bij die gelegenheid geen slordige gaten in de weg. Er werd een gezellig samenzijn georganiseerd om de deal te pimpen, maar gezellig werd het nooit. ASAM-baasje Rob Beumer trok namelijk ter plekke de stekker eruit. Er bleek bij nader inzien in de portefullie van PSL niet helemaal proper gevestigde pandrechten te zitten, waardoor een derde speler aan tafel dreigde plaats te nemen: de Westland Utrecht Hypotheekbank. En dat zag Robbedoes effe niet zitten.
Binnen PSL werd na dit onverwachte echec noodgedwongen een forse sanering doorgevoerd, waarbij Lindhout ook enige persoonlijke veren liet. Na die afslankbeurt volgde een ontmoeting tussen het nijvere PSL-baasje en de magnificent seven. Een groep bevriende relaties die bereid bleken tegen uiterst milde voorwaarden 1,3 meloen in zijn bemiddelingsvehikel te stoppen. Beumer zag een aangename kluif uit zijn gezichtsveld verdwijnen en trok aan de noodrem. Hij introduceerde out of the blue Henk v.d. M. bij Lindhout en die raakte dermate onder de indruk van deze grote boy uit Knokke, dat hij zijn magnificent seven bedankte voor hun toegezegde steun en in zee ging met de nieuwe combine. Achteraf had ie spijt, maar achteraf kijk je een koe in zijn parkeergarage.
Zoals eerder vermeld, begin 2003 werd opnieuw een due diligence van de rem gehaald en nog voor de uitslag daarvan bekend was gleed bij PSL een lening van Fortis ter hoogte van 1,3 meloen in de gleuf. Kennelijk was de directie van de geldezel zo onder de indruk geraakt van de wortel waarmee Beumer stond te zwaaien, dat zij het beest voortijdig aanspoorde een flinke portie florijnen te schijten.
De diligence-activiteiten van Deloitte duurden zes weken. PSL bleek kerngezond en twee weken later liet V.d. M. telefonisch weten graag de helft van de club te willen overnemen. Weer een paar weken later iedereen blij in Eindhoven. V.d. M. en Lindhout waren het eens over de prijs. De heren gingen een hapje eten en een slokje drinken. Alles kits achter de rits. Zo leek het. Drie dagen daarna werd Lindhout gevraagd als een limo naar Brasschaat te komen. Daar kreeg hij van Beumer te horen dat de deal van de baan was. Hoppa. Zonder boe of bèè. V.d.M. zei niks.
Waarom Fortis door de bocht ging is niet duidelijk. Was het iets uit het verleden van oud-rechercheur Beumer, iets uit de annalen van V.d.M. en diens armée des ombres of iets wat we niet mogen weten? Wat het ook was, Beumer zat met een interne zeperd van 1,3 meloen en dat zou gevolgen hebben. Stay tuned.

Tussen premies en piraten

  • Hits: 490
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch