Skip to main content

Jaap Goedegebuure

06 augustus 2019

Bij de evangelischen, een half uurtje later, moet hij inbinden. Maar bij haar van Rensen wordt Jaap Goedegebuure geen strobreed in de weg gelegd. Het is kwekradio in optima forma.

‘Het zit wellicht in hun volksaard’, meent Jaap. Het gaat over stelen en bedriegen en nog wat van dat minder moois. Ooit zagen de Japies dat gebeuren door woonwagenbewoners, Surinamers, Marokkanen en Turken. En vond die diefstal en die bedreiging plaats op de drukke parkeerplaats voor Dirk van den Broek. Maar nu heeft de plaats-delict zich verplaatst naar het andere eind van de aardbol. En zijn de Chinezen de pineut.

Jaap heeft het over de handelsoorlog tussen VS en China. We hebben ze onderschat, zo meent Goedegebuure. ‘We dachten te lang dat ze een klein, armoedig economietje zouden blijven, maar nu bedreigen ze ons. Ze maken geen rommel meer maar hoogwaardige producten waarvan ze het idee van ons hebben gejat. Ze zitten niet meer achter een muur maar kopen havens, spoorwegen en andere infrastructuur.’

Het navrante is dat Jaap Goedegebuure geen uberchauffeur is, of het intellectuele brein achter een braderie in de Achterhoek. De man is professor aan Nijenrode. Nu kun je over professoren in de economie en over Nijenrode International University zoals de veredelde moedermavo in dat kasteeltje tegenwoordig heet denken wat je wilt. Maar we leven in de tijd waarin Japie zoveel gewicht in de opinieschaal legt dat hij mag blijven zitten voor het volgende programmaatje.

Wegbereiders voor de oorlog zijn het, de Japies. Wegbereiders voor de rampspoed die er aan zit te komen, en racisten van het rauwste kaliber. Op de dag dat de oorlog verloren zal zijn, zullen ze claimen dat ze het nooit zo bedoeld hebben of dat het hun broer was. Maar voor nu, nu ingrijpen nog kan, zou je hopen dat een wakkere student op dat kasteel aan de noodrem trekt,,,

JoopFinland

Faraday
"Grofweg genomen is de Chinese economie 3 tot 4 keer meer competitief dan de Amerikaanse.
Dat betekent dat een bedrijf in China vier tandenborstels kan maken voor de prijs van één tandenborstel in Philadelphia.
Of dat China een project van een treinverbinding bv. Mombasa-Nairobi kan aanbieden aan een derde van de prijs van een Westers land.
Dat is erg frustrerend voor de westerse economie.
De hoge competitiviteit van de Chinese economie is een bedreiging voor het Westen.
Europa heeft zichzelf al dood verklaard, de VS blijft nog wat tegenspartelen."
Gesnaaid uit Dwarsliggers:
https://www.dwarsliggers.eu/index.php/2016-04-01-23-22-58/2016-04-01-23-24-27/azie/599-onze-chinakenner-klapt-uit-de-biecht


Faraday
en verder:
"Dat verhaal heb ik al zo vaak gehoord: “China’s economie valt of staat met de export naar de USA.” Dat kan toch niet, puur mathematisch. De explosieve groei van de Chinese economie is gebaseerd op binnenlandse, Chinese consumptie. China zag meer dan vijf jaar geleden de bui al hangen en heeft net op tijd zijn economie export-onafhankelijk gemaakt. Het is de Chinese binnenlandse consumptie die de economie zo massaal doet groeien. Met een bevolkingsaantal, vier keer groter dan de US en een gemiddeld besteedbaar inkomen dat veel sneller groeit dan in de US, is het helemaal niet zo moeilijk om export-onafhankelijk te worden en tegelijk het GDP te doen groeien.
Maar de westerse media blijven maar doordrammen, blijven verkondigen dat de Chinese welvaart afhangt van hoeveel Chinese producten in het westen verkocht worden. In verhouding tot de totale Chinese productie is dat peanuts!"

Klik hier om uw reactie toe te voegen
06 augustus 2019