De baas van Saab (008)

maandag 28 november-2011
Een paar dagen geleden is de Russische Spykerartiest Vlad Antonov achter het Britse gaas gegaan. Op verzoek van de Litouwse autoriteiten, die hem graag voor de kadi willen slepen voor het leeghalen van de Snorasbank via een inventieve boekhouding en een stel lege frontfirma's. Toen Antonov een tijdje terug te horen kreeg, dat zijn bank zou worden doorgelicht zocht hij steun bij zijn schoonvader, een voormalige KGB-smurf. Die introduceerde hem bij de Moskouse stenenstapelaar Sergei Polonsky, die eveneens in stormachtig weer was beland en net als Vlad een expert was in het optrekken van rookgordijnen en lege hulzen. Zij tastten elkaar in het nette af in Zwitserland en aan de overkant van het plasje en zetten daarna een ingenieus plan in elkaar. Daarbij werden de door Antonov afgeroomde gelden ondermeer gebruikt om Russische mede-financiers van een Sergei's stapels stenen in Moskou buitenspel te manouvreren. In hoeverre Spyker en niet te vergeten Saab in dit mistige meloenenspel, waarmee een forse reut spaarders en beleggers de boot in werden geholpen, een rol hebben gespeeld is nog niet boven water.
Zeker is wel, dat Polonsky in het nette werd genaaid door Antonov toen de zaak in Litouwen begon te schuiven. De laatste acte waarin Polonsky via de band in het bezit zou komen van Antonov's aandelenpakket in Saab, werd door Vlad namelijk noodgedwongen geschrapt. Oorzaak: General Motors zette het licht op rood voor de verkoop van Saab aan een paar jongens uit Bejing. Gevolg: Antonov zat effies zonder en Polonsky stond voor Jodocus.
Hoe dit ook zij, Antonov zit nu dus in een Britse kruipruimte in afwachting van uitlevering aan Litouwen. En met Sergei schijnt het ook niet goed te gaan. Nee, het leven van een oligarch gaat niet altijd over rooskies. Stay tuned.

De baas van Saab

  • Hits: 378
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch