Het evangelie van de Demos (003)

maandag 4 april-2005
Natuurlijk heeft de meerderheid van het congres, dat zaterdag jl. door de leiding van de Democratische splinterpartij was georganiseerd om het Paasaccoord er definitief doorheen te jassen, gekozen voor lijfsbehoud. Wie legt er nou een bom onder zijn eigen pluche? Dan maar liever twee jaar uitstel, je weet maar nooit of een koe toevallig toch niet op een haas gaat zitten.
Bovendien had dat Paasaccoord de Demo’s wel degelijk een grote winst opgeleverd. Althans volgens Boris, de held van Cuba (1). Want daarmee hadden de coalitiegenoten, de evangelist en de krijtstreep, voor het eerst erkend dat er iets mis is met de relatie tussen de kiezer en de gekozene en met de machtsvorming.
Nou hebben wij niks op met die twee farizeeërs die samen met Boris ondermeer verantwoordelijk zijn voor het stelselmatig uitbenen van de zwakkeren in de samenleving om de soep in de terrines van de grote zakkenvullers op smaak te houden. Maar dat ze de achterliggende betekenis van de weerstaanbare opkomst van Pim Fortuyn een paar jaar geleden niet hebben begrepen lijkt ons net zo waarschijnlijk als het ontstaan van een tsunami voor de kust van Urk. En dat ze die nooit hebben erkend lijkt ons ook bullshit. Het klinkt goed in een vergaderzaal in Den Haag, maar de woorden zijn hol. Net zo hol als het idee dat een door het volk gekozen burgemeester of formateur de kiezer ook maar een fractie dichter bij de macht brengt. Om langs die weg voor elkaar te krijgen dat opoe regelmatig een beetje knap te kanen krijgt in het verzorgingshuis en op zijn tijd een beetje lekker kan badderen. Of te voorkomen dat een minderbedeelde een wietplantage moet aanleggen om de premie voor de tandarts of het schoolgeld te kunnen betalen.
We zijn misschien nog niet zover, maar het is in ieder geval valide om Boris en zijn pretentieuze aanhang het volgende alvast eens onder de aandacht te brengen:

“Wie ihr es immer dreht und wie ihr’s immer schiebt
Erst kommt das Fressen und dann die Moral
Erst muss es möglich sein auch armen Leuten
Vom grossen Brotlaib sich ihr Teil zu schneiden
”. (2)

1. Zie de serie “Kuifje op Cuba” tussen 17 en 29 oktober 2004 gepubliceerd op deze site.
2. Uit de ballade “Wovon lebt der Mensch?” uit de Dreigroschenoper van Bertold Brecht.

Het evangelie van de Demos

  • Hits: 245
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch