Octopussy (399)

zondag 7 november-2010
Een rechter aan zijn jurk trekken is over het algemeen net zo zeldzaam als een dag zonder Wilders. Toch gebeurt dat op dit moment zowel in Nederland als bij onze zuiderbuurtjes. Wij laten het gekrakeel rond de "liegende" kadi Westenberg en zijn vermoede manipulaties versus Chipsol van vader en zoon Poot respectvol over aan beter ingevoerde collega's. Dus rataplan rataplan naar Brussel. Daar is afgelopen zomer Francine de Tandt in de wachtkamer gezet. Francientje is de lokale topbazin van de rechtbank van koophandel. Eind jaren negentig van de vorige eeuw, toen ze nog vice-bazin was, dacht ze samen met haar broer Marc een gouden slagje te slaan in Ivoorkust. Ze kochten een mijnconcessie die net zo vals was als een Picasso van Jansen. Lullig, maar nog lulliger: ze hadden voor die deal een ruime half meloen euro geleend van ene Luc Vergaelen. Een onder het rekenen door stevig rijk geworden accountant annex consulair kadi en een intimus van Francientje. Intimus of niet Luc wilde graag zijn poen terug hebben en dat hadden de Tandtjes even niet. Via een hypotheekconstructie raakte de ergste kou uit de lucht, maar het bezorgde de briesende schuldeiser wel de mogelijkheid om Francientje, Marc en zelfs hun ouwe moeder any time uit hun huis te kegelen. Om dat te voorkomen benoemde Francientje hem kort nadat zij in 2007 tot presidente van de rechtbank van koophandel was benoemd tot gerechtelijk expert. In die hoedanigheid treedt hij namens Francine's rechtbank op bij zakelijke conflicten. En dat terwijl hij zelf sinds 2001 nog verwikkeld is bij drie faillissementszaken. Waar ruikt dat naar? Niet naar zuurkool. Meer oesters en kaviaar.
Zal u zeggen, ja, wat motten we daarmee in Nederland? Komen we nu op. Francientje was door deze affaire kennelijk wat op het hellend vlak geraakt. Allereerst zou ze in de loop van deze eeuw samen met de bef Roger Peeters op zwarte meloenen zittende ondernemers hebben afgeperst. Maar daarnaast zou zij sterk riekende vonnissen hebben geveld ten faveure van Pierre Salik. Een bulkend rijke voormalige textielondernemer, die al sinds 1999 in de juridische clinch ligt met de al even bulkend rijke oud-collega Patrick Abraham, nadat hij op twijfelachtige wijze diens firma Kid Cool had overgenomen. Het touwtrekken rond dit dossier duurt nu al ruim tien jaar. In de tussentijd zijn Pierre, zijn twee dochters en de rechter-commissaris in de zaak Salik/Abrahams in staat van beschuldiging gesteld wegens actieve en passieve corruptie. Oftewel, de rechter-commissaris zou poen van Salik hebben aangenomen. Wordt vervolgd.
Nou het geinige. Salik is geen onbekende in deze kolommen. Zo was hij betrokken bij het eclatante faillissement van de Belgische vastgoedkolos Comuele S.A., compleet met weggesluisde poen naar Costa Rica (!) en de zware averij van twee Belgische banken (Anhyp en Caisse Privée Banque), trad hij op als fondsenwerver voor de niet zo frisse Felix Przedborski, was hij lid van de beruchte Cercle des Nations en ... trad hij op als toezichthouder binnen het avontuurlijke imperium van ome Jaap Kroonenberg toen deze in 1997 de lift naar boven had genomen.
Zo we zijn weer thuis. Mocht u echt nieuwsgierig zijn geworden naar deze Pierrot lees dan even de afleveringen 282, 358 en 373 van deze serie. Geeft je een echt zondaggevoel. stay tuned.

Octopussy

  • Hits: 448
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch