Skip to main content

Stealth down (001)

24 maart 2017
Hits: 582

dinsdag 25 november-2008
Nu we het toch over Kosovo hebben, even iets leuks. Eind april 1999 gingen de NATO-boys opnieuw over tot tuttifrutti-bombardementen boven Servie (1). Om die kloothommel van een Milosevic definitief de etnische verdeling van Joegoslavie door de strot te wringen. Plus de afscheiding van Kosovo. Ze gebruikten daarvoor ondermeer de F-117 stealthjager, waarvan werd verondersteld dat ie zo goed als onzichtbaar was op het radarscherm van de vijand, dankzij nieuwe technische snufjes. Maar wat geschiedde? Een van die onzichtbare vernuftigheden werd door een Servische raket uit de lucht gehaald. Vraag was: hoe hadden die lowlives van Slobo dat geflikt? Was het gewoon een mazzeltje? Of zat er toch iets meer achter? Er zat iets meer achter. En dan niet de "non-radartechnologie" oftewel nachtzichtapparatuur waarover een niet met name genoemde expert destijds iets boerde in de oh zo betrouwbare NRC. Nee, iets veel eenvoudigers. Althans volgens bronnen in Bejing en omstreken.
Beginjaren negentig zat een student daar te klooien met een televisieantenne van het soort dat Sinterklaas aan de retilin bracht als ie pakkies door de schoorsteen moest wurmen. Uiteindelijk had onze Chinese knipperbol prima beeld, behalve als er een vliegtuig overkwam. Dan had ie zware storing. Vertel ons niks. Maar wat wij niet kregen kreeg hij wel. Een brainwave. Hij vervoegde zich daarmee bij de Hemelse Vrede-specialisten van zijn land en legde
zijn brainwave op tafel. U voelt hem al komen. Inderdaad, jaren later kregen de Serven van Bejing te horen hoe ze met een eenvoudig systeem de Stealth konden traceren. Eigenlijk een makkie. En zeker omdat de onzichtbare jagers steeds langs dezelfde route opereerden. De Amerikanski's kregen betrekkelijk snel het vermoeden, dat China ze een kunstje had geflikt. Al wisten ze niet hoe. Maar omdat het op de Chinese ambassade in Belgrado wiemelde van de antennes gooiden Clinton's luchtpiraten er per ongeluk een paar bommen op. Veel later zouden Washington en Bejing hebben afgesproken dat dit Chinese afweermiddel buiten de pers zou worden gehouden. Om de marktwaarde van de Stealth niet tot nul te reduceren. Nou? Is dat leuk of is dat leuk?

(1) over de eerste keer hebben we het nodige te berde gebracht in de serie Mabeltje.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
24 maart 2017