Skip to main content

Norge in de zorgen (007)

01 maart 2017

dinsdag 30 augustus-2011
Als je criminoloog bent dan heb je doorgestudeerd in de misdaad. En dan mag je een expert worden genoemd. Een goed voorbeeld is Cyrille Fijnaut. Die bekende wijsneus boerde voor een microfoon van BNR vanochtend dat Anders Breivik geen typische "lone wolf" was, maar een overtuigingsdader. Dat is een wolf die zijn voorbereidingen goed verborgen heeft gehouden met als drijfveer zijn overtuiging. Dit in tegenstelling tot een wolf die haast uit geiligheid driftig op zoek is naar een prooi.
Cyrilleke: "Dat niemand in zijn omgeving doorhad waar Breivik mee bezig was kan doordat hij zorgvuldig te werk is gegaan en een dubbelleven heeft gecreëerd".
En dat dubbelleven was volgens onze expert de reden dat Breivik niet eerder bij de politie in beeld kwam.
Wat braakte de Noorse mainstream op 26 augustus jl.? Dat de Noorse douane in maart van dit jaar de Noorse plattepetsmurfen (PST) waarschuwde dat vriend Breivik een zootje chemicaliën uit Polen had laten aanrukken, waarmee je niet alleen knollen en citroenen wat soepeler uit de grond kon kietelen, maar ook bommen in elkaar kon knutselen. Dat deed de douane binnen het kader van "Operation Global Shield". Een in november 2010 gestarte internationale actie tegen de handel in gevaarlijke chemicaliën om te voorkomen dat "lone terrorists" met die dual use rotzooi hun eigen bom zouden maken.
Op 22 juli, dus zeg maar drie maanden later, sloeg overtuigingswolf Breivik toe. De politie was wel degelijk op de hoogte, maar deed geen rök. Zijn wij nou zo slim of is die Fijnaut zo dom? Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 maart 2017
Norge in de zorgen