Gladiolen in Venezuela (010)

zondag 6 april-2014
Cuban Twitter en de smart mobs. Die begrippen uit de toverdoos van USAID kwamen bij ons vrijdag jl. voor het eerst voorbij (1). Maar Cuba was uiteraard niet de enige target in Latijns Amerika. Met name in Venezuela ging de boel in de ogen van Washington zwaar scheef vanaf het moment waarop Hugo Chavez in 1999 het presidentiële roer in de knuisten kreeg. Een poging in 2002 om hem via een coup te lozen ging jammerlijk de vangrail in. Dat moest dus anders en beter. Het Office of Transition Initiatives (OTI), een onderafdeling van USAID, belastte de organisatie Development Alternatives Inc. (DAI) met de klus om langs subversieve weg een nieuwe smart mob te creeëren. In 2006 liet de toenmalige Amerikaanse ambassadeur in Venezuela aan zijn Gepetto's weten waarmee DAI precies bezig was. Komt ie:

"

  • (1) Het versterken van de democratische instellingen;
  • (2) Het penetreren van Chavez' polletieke bastion;
  • (3) Het Chavismo te ondermijnen;
  • (4) Het beschermen van vitale Amerikaanse handelsbelangen;
  • (5) Het internationaal isoleren van Chavez.

”

In 2009 toen het al flink rommelde in Caracas liet Eduardo Fernandez, het lokale baasje van DAI, aan zijn opdrachtgevers op de ambassade weten, dat Hugo's smurfen belangstellend snuffelden aan de DAI en de door haar gesponsorde en getrainde NSB-ers. Geen mirakel. "De straten zijn heet en alle mensen die daarvoor hebben gezorgd zijn onze mensen", aldus Eduardo.
Voor de beoogde internationale isolatie van Chavez organiseerde de OTI ondermeer workshops en seminars op Venezolaans grondgebied voor buitenlandse professoren, hotemetoten van NGO's, polletieke laagwaardigheidsbekleders, uitbaters van echoputten etcetera. Die reisjes kostten de deelnemers vanzelfsprekend geen reet. Lekker ouwehoeren. Lekker chillen. Je ziet nog eens wat. En allicht ben je graag bereid om eenmaal teruggekeerd enthousiast de tuba te steken voor je "Venezolaanse" weldoeners. Oh? Was die Chavez democratisch gekozen? Ja en?
We zitten nu in 2014 en de smart mobs rukken op in de rijke wijken van Caracas en andere steden.
USAID, heerlijk om over de vloer te hebben. Stay tuned.

(1) Zie "Het doel heiligt de middelen”.

Gladiolen in Venezuela

  • Hits: 383
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch