Skip to main content

Freedom House (012)

31 maart 2017

dinsdag 18 februari-2014
Waar eilie is, is de Amerikaanse senator John MacCain. Communistenvreter avant et après la lettre, die zich zowel in Syrië als in Oekraine recentelijk met luitjes vertoonde, die je niet graag zou willen uitnodigen op je bruiloft. Om ons te beperken tot Oekraine: daar stond Johnny in Kiev op 13 december jl. zij aan zij met de neo-nazistische leider Oleh Tyanhybok. Ter gelegenheid van de permanente demonstratie tegen de democratisch gekozen regering. En hield een houd-er-de-moed-maar-in-babbel voor de verzamelde meute op het Maidanplein, die netjes onder controle werd gehouden door sombere leden van Azatlyk. Een cluppie Krimtartaren die speciaal voor die gelegenheid effies terug waren uit Syrië, waar ze al een tijdje lekker aan het jihadden zijn. Maar wist Johnny veel.
Ruim twee weken later, op 1 januari 2014 organiseerde de Oekraiense Partij voor de Vrijheid een demonstratie ter nagedachtenis van de als verzetsheld geeërde massamoordenaar Stepan Bandera, bij wie in 1959 door de KGB de kaars werd uitgeblazen (1). Die avondlijke demonstratie met fakkels en foute runenvlaggen werd bijgewoond door 15.000 mensen. Sindsdien is het redelijk populair geworden om Joodse burgers lastig te vallen cq. in elkaar te pompen. Maar wist Johnny veel.
Niet dat het uithangbord van subversieve organisaties Freedom House en de National Endowment for Democracy met dit gedoe zwaar uit de pas loopt. Helemaal niet. Er is meer sprake van een gewoonte bij Amerikaanse leiders om ultra-rechtse lieden te knuffelen als het zo uitkomt. Vooral als de geo-politieke omstandigheden dat noodzakelijk maken. Zo ontving prez Reagan indertijd Jaroslav Stetsko op het Witte Huis. Een nazistische medestrijder van Bandera, die wij ooit in het artikel “Brusselse Truffels” al eens flink door de wasstraat hebben gehaald. Stetsko's rechterhand, Lev Dobriansky, schopte het zelfs tot Amerikaans ambassadeur op de Bahama's en niemand zal van verbazing uit het biechthokje pletteren, dat Lev's dochter Paula zo'n prominente rol speelde bij de intriges in Tibet en Georgië (2). Officieel heeft ze nog niks van zich laten horen, maar reken maar dat deze Oosteuropa-specialist achter de gordijnen bezig is om Oekraine te “bevrijden”. Hand in hand met meneer Tyanhybok. Al was het alleen maar om haar vader een plezier te doen. Stay tuned.

(1) Zie voor de interessante link tussen Bandera en Nederland het derde artikel in de serie “Het schaduwcommando van de prins” op de site van de Morgenster.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 maart 2017
Freedom House