Skip to main content

Istanboelhuis

16 januari 2017

Suspect? Het is maar hoe je ertegenaan kijkt. Tegen oud en nieuw kregen Amerikaanse toeristen in Erdoganistan van hun ambassade aldaar het advies de jaarwisseling niet al te hossend te vieren in een of andere drukke uitgaansgelegenheid. Er waren tekenen dat er gewelddadig vuurwerk zou worden afgestoken. En verdomd, dat gebeurde. In club Reina, in Istanbul. Ondanks de 25.000 koddebeiers die de straten van de stad bevolkten. Intrigerend detail: net als bij het Parijse Bataclan zou er iets mis zijn geweest met de bewaking van het etablissement (1). Die zou een paar dagen vantevoren in andere handen zijn overgegaan. Hoe dit ook zij, de lone wolf kon de poten nemen. Gebruikmakend van de chaos. Er verschenen foto's van hem in de pers. Het zou gaan om een Oeigoerse aanhanger van Al Baghdadi, de gemankeerde lentebode in Syrië en Irak en ooit de gesprekspartner van de Amerikaanse senator John McCain (2).
Volgens de laatste berichten komt de Reina-killer uit Oezbekistan. Dat weerhoudt de Turken er overigens niet van om richting Vrijheidsbeeld te wijzen. Onder haar rokken zouden de organisatoren van de aanslag zich schuilhouden. Samen met madrassenkoning Fethulla Gulen. En dat geldt ook voor het herhaaldelijk uitvallen van de electriciteit in Istanbul en wijde omgeving in de week na oud en nieuw. Volgens de Turkse minister van Energie hebben Amerikaanse hackers de boel gesaboteerd. Direct bewijs? Nee. Maar sinds kort brengt de Clapper-methode uitkomst in dit soort gevallen. Het zal voor The Donald nog een hele klus worden om Erdoganistan weer Heim ins NATO-Reich te manouvreren. Vooral ook omdat het over veel meer wolven kan beschikken. We wachten met spanning op de tweede helft. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 52 van de serie Valse Vlag dd. 2 december 2016.
(2) McCain slooft zich eveneens uit om de Turks sprekende Oeigoeren te bevrijden van het Chinese juk in de provincie Xinjiang. Zie de serie “Freedom House.

 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
16 januari 2017