Skip to main content

Van Estoril naar Zandvoort (161)

01 juni 2015

maandag 21 juli-2014
We beginnen met een kwootje. Komt ie:

“Wat er met Russell's ranzige pakjes is gebeurd? Nou hetzelfde als met de Zandvoortse opnames. Ze verhuisden naar de burelen van de binnenlandse veiligheidsdienst en werden verheven tot staatsgeheim. Niet totaal onbegrijpelijk, want volgens Solanki verscheen ook een toenmalig minister in videobeeld”.

Dit ontroerend stukje proza is afkomstig uit aflevering 144 van deze serie. Solanki was een Britse douanesmurf die in 1982 ene Russell Tricker aanhield, die van Amsterdam op weg was naar Londen. Russell had blote kontjeslectuur en ranzige koterhopsvideo's bij zich. En Solanki wist het zeker: op een van de in beslaggenomen videocassette's kwam een lid van Maggie Thatcher's kabinet in beeld. Wat die precies deed wilde de douanier niet kwijt, maar de betrokken minister zal niet voor het oog van de camera zijn verschenen om een koppie koffie in te schenken.
Wij komen op dat artikel terug, omdat een collega van Solanki het verhaal heeft bevestigd. Zijn verklaring is opgenomen op tape en toegestuurd aan twee parlementsleden. Als die goochem zijn trekken ze de getuigen binnen de parlementsmuren voor een hearing. Dat ontslaat de douaniers namelijk van hun geheimhoudingsplicht. En dan kunnen de betrokken parlementsleden daarna eventueel besluiten of ze de naam van de nog in leven zijnde ex-minister al dan niet op de keien gooien. Another brick out of the wall. Stay tuned.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 juni 2015
Van Estoril naar Zandvoort