Skip to main content

In banks we trust (011)

18 december 2022

Door Jan Portein.

Moeder Kaag en dat meisje van Yezilgossiemijne hebben eind oktober een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer naar binnen gefrummeld. Daarin stelden zij voor dat zakelijke transacties boven de 3000 piek niet meer cash mochten worden afgerekend, maar alleen via de verzamelde spaarvarkenshoeders. En diezelfde hoeders moesten in de perceptie van beide dames alle particuliere betalingen van boven de 100 piek massaal monitorren. Dit alles om witwassen zoveel mogelijk uit te bannen. Privacy? Ja sorry. Je kan niet alles hebben. Dat van die 3000 piek zal het merendeel van de bevolking een Marcelworst zijn. Want dankzij het mark(t)beleid van de laatste twaalf jaar is meer dan de helft van de bevolking zo arm als de neten. Maar met dat monitorren van uitgaves boven de 100 piek ligt het even anders. Vooral omdat de spaarvarkenshoeders hun blijdschap daarover niet onder hun fauteuils en bureaus staken. Logisch, want spenderingsdata bewaren van zeg maar de hele bevolking kan heel lucratief zijn. Uiteraard hep je daarvoor een paar leuke programmaatjes nodig. Maar alleen al bij de twee grote jongens onder de hoeders is dat in uitstekende handen. Zij werken daarbij namelijk samen met de Amerikaanse firma Oracle. En wat heeft Wikispooks daarover kortgeleden nog gemeld? Dit. Oracle onderhoudt dus een warme relatie met de CIA. Ondermeer via oprichter en chairman of the board Larry Ellison, die witwasexpertise heeft opgedaan bij HSBC (1). Net als zijn vice president Stuart Levey en CEO Safra A. Catz. Wat zegt dat van de october surprise van onze meisjes Sigrid en Dilan? Ja, denken wij eigenlijk ook. Straks zijn we als we niet uitkijken gewoon de 51ste staat van de USSA. Of de 52ste als je Israël meerekent. De EU? Fuck de EU (2). Stay tuned.

(1) Zie voor de beruchte HSBC onderandere de series “Banken en Bullshit”, “Lagarde's List”, “De Lord en de dope” en “Spaanse steekjes”.
(2) Vgl. de historische uitspraak van de Amerikaanse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland bij het op gang brengen van de oorlog tussen Oekraine en Rusland in 2014 en de daarop volgende minimalisering van de EU.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
18 december 2022
In banks we trust