In banks we trust (010)

24 september 2020
Hits: 538

Door Jan Portein.

Bewoog er bij u nog wat ten zuiden van uw middenrif? Toen u vandeweek las dat een heul stel spaarvarkenshoeders, onder wie de ING, de zwarte was hebben verzorgd van garchen uit gebieden ten oosten van de Oder Neisse-linie. Nee, wij kunnen onze schaal van Richter ook wel op marktplaats zetten. Vreemd? Nee. Als je al decennia lang over dit soort ongein boekjes open doet wordt het op het laatst net zo gewoon als de openbaringen van Gerrit Hiemstra cs. Kolomoisky, Khodorkovsky, Deripaska, Berezovsky, Kagalovsky, Mogilevich, Patarkatsishvili,

Lebedev etcetera hebben hier binnen dit kader allemaal een beurt gehad. De bij hun zaken betrokken westerse varkenshoeders ook. Als die al werden betrapt kreeg hun instituut een boete die in verhouding tot de behaalde winst het effect had van een scheet bij windkracht tien. En daarna gingen de hoeders vrolijk verder met waar ze gebleven waren. Frustrerend? Soms. Een voorbeeld? Nou vooruit. Maar wel een zonder oostblokkers. 

Op 21 juli 2017 voerden wij André Batenburg op. Jarenlang de Sitting Bull van de ABN. Ging om een wereldtournee die hem ondermeer langs het nog maar net bevrijde Paramaribo voerde. Daarbij ging hij ook even langs bij Edgar Wijngaarde, het baasje ter plekke van handelshuis Hagemeyer. Met een voorstel dat je niet elke dag krijgt: een hoofdrol in een mondiaal zwart geldcircuit (1).  Het was niet voor het eerst dat we de ABN in dit zuinige zonnetje zetten. Dat deden we ook al op 5 juni 2015 in het artikel “Hallo Gerrit”. Het ging daarbij opnieuw om een naar WC-eend riekend mondiaal gevalletje. Dit keer uit 1999 toen de ABN al ruim en breed was opgegaan in de ABN/AMRO. Hoofdfiguur aan Nederlandse zijde was bij die gelegenheid niet André Batenburg, maar ene Jan Maarten de Jong. Opperhoofd van het bij de scam met collaterals betrokken PB Trading en jarenlang lid van het hoofdbestuur van De Bank. Wij smeerden het smakelijke hapje toen uit zonder te beseffen dat we dat op 16 november 2009 in het voorbijgaan al eens eerder hadden gedaan in aflevering 75 van de serie “Shady”. Of er naar aanleiding van die gevalletjes iets is gebeurd met voornoemde banksters? Wat dacht u? Maar wij zijn ook maar Calimero. En op ons koppie staat een eierdop. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 22 ev. Van de serie “Fred en de deals”.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
24 september 2020
Aantal keren bekeken: 538
In banks we trust

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch