Skip to main content

IJsberg in zicht

18 maart 2017

Het gaat weer goed in de EU, even nog wat electorale hindernissen nemen en dan kunnen we weer volle vaart vooruit. Op naar meer en intensiever neo liberaal Europa.

Het gaat zo goed in de financiële wereld van de EU dat zo’n 5,5% van alle bankleningen oninbaar is, dat is 3 keer zo hoog als in b.v. de VS. Als we dat even op niveau van EU lidstaten bekijken dan springen er wat landen uit, zoals Griekenland (hoevaak al niet gered?) met 46% oninbaar, Cyprus 49%, Portugal 19% en ga zo maar door.

Maar er is redding in zicht, de ECB komt met een slim plan. Baldrick uit Blackadder zou ‘t een “cunning plan” noemen. Laat de burgers die oninbare schulden voor hun rekening nemen. Bijna iedereen blij, banken gered, regeringen van het gezijk af. Dit plan komt uit de koker van de Baldrick van de ECB: Vitor Constancio, één van de opperknuppels aldaar. Wat er moet gebeuren: een europa brede “bad bank” oprichten, (dat gaat wel enkele euries kosten, duizend miljard wordt ingeschat) dan zijn de banken gered. Ze kunnen hun slechte leningen in de nieuwe "bad bank" inbrengen en kassa. Het verschil tussen de “marktprijs” van die leningen en de echte waarde komt uit de zakken van de Europese burgers. Dat geeft de bankbalans weer moed; en volle kracht vooruit naar de volgende bankencrash. Want ja, het spel gaat uiteraard straffeloos door.

Voordeel van dit alles is dat “men” (d.w.z. de nationale regeringen) geen woedende burgers op de Binnenhoven krijgen, want Europa hè, ECB hè, staat los van de politiek.

Kwam overigens niet aan bod in de grote Nederland bakt wedstrijd die 15 maart werd gehouden.

 

 

Klik hier om uw reactie toe te voegen
18 maart 2017