Skip to main content

De doos van Pandora (008)

26 februari 2017
Hits: 543

vrijdag 5 september-2008
Awel. De Belgische bromsnorren hadden dus een witwasluchtje opgesnoven in de groente en fruitnering van de gebroeders Jean-Martin en Polleke Popiel met de wat bizarre naam Dehydration Technologies.
Maar what goes in, must come out. Waar kwam de poen terecht die tussen 1994 en 1997 in Belgie was gewassen? Bij het Institute of International Finance in Puebla, Mexico. Een speciaal voor dit vrolijke kunststukje door ene Miguel Hakim in het leven geschopt vehikel. Het ging in totaal om een slordige half meloen dollar, die via het lokale wisselkantoor van Casa de Cambio in de zak van presidentkandidaat Vicente Fox terechtkwam. Het baasje van Hakim. En zoals wij allen weten werd Vicente, mede dankzij een ronkende campagne, in 2000 president van Mexico. En mede dankzij de helpende handen van Jean-Martin Popiel en diens broer Polleke van de zo keurige Wereldbank.
Intrigerend is natuurlijk wel dat de Casa de Cambio Puebla ook ijverig gebruikt werd voor het wassen van opbrengsten uit de handel van verdwazende middelen. Nog gekker: de Casa was ook betrokken bij de aankoop van een hele luchtvloot die voor het vervoer van die middelen moest zorgen voor het Sinaloa Kartel. Een van de gekochte kisten werd in 2006 met een leuke lading coke op een merkwaardige plek in Mexico aan de grond gezet en schielijk door de bemanning verlaten. Een ander werd een jaar later met eenzelfde soort lading nog slordiger geparkeerd op Mexicaanse bodem (1). Het onderzoek bracht aan het licht dat de toestellen ook baardvluchten hadden uitgevoerd ten behoeve van de CIA. En wie denkt dan niet meteen terug aan die goeie ouwe tijd van Air America, de Iran-Contra, de wapens voor drugsvluchtjes etcetera?
En net als toen worden ook nu geen Amerikanski's voor de kadi gesleurd. Wel Mexicanen.
Een van de Mexen die in dit verband wordt gezocht is een broer van Carlos Gutierrez de Velasco. Pater familias en eigenaar van de Casa de Cambio Puebla. Die is over dit selectieve vervolgbeleid knap pissig en heeft aangekondigd zo nodig gas te zullen geven. En de namen te noemen van hoge Amerikaanse jongens die bij de affaire betrokken waren.
Houden wij erg van.

(1) Zie hiervoor bijvoorbeeld ""Here we go again" dd. 8 oktober 2007

Klik hier om uw reactie toe te voegen
26 februari 2017
de doos van pandora