De Brusselse Connectie (022)

woensdag 4 juli-2007
Weet u het nog? Niet? Doen we het nog even dunnetjes over. Willem Matser was een Nederlandse luitenant kolonel die jarenlang in de slagschaduw van Manneke Pis was gedetacheerd. Als Oosteuropa expert. Die expertise werd gebruikt om begin deze eeuw een maatje 47 tussen de deur van de Roemeense economie te krijgen. Met onder andere een paar al dan niet valse cq. bijgewerkte Colombiaanse collaterals en dan weet je het wel. Matser kreeg bij die operatie assistentie van Pietro Fedino. Een in Nederland verblijvende Siciliaan, die in sneeuw handelde en in contact stond met "Etienne, Gregory en Dick". Voor de papieren goocheltrucs was "Prins" Bali Menon ingehuurd. Een internationale zwendelaar, wiens naam ondermeer opdook in het dossier rond de door Sicilianen vermoorde Belgische politicus André Cools. En in Roemenië sloot Matser een concordaat met de louche zakenman Ovidio Tender en de sinistere eminence grise van de Remeense snuffelorganisaties, Ioan Talpes. Kon niet stuk zou je zeggen. Kon wel stuk. Matser ging voor het luik, maar kreeg uiteraard dankzij duistere krachten in Brussel en de US of A een strafje dat ongeveer staat voor het twee keer slaan van je schoonmoeder.
Waarom deze herhaling van zetten? Nou, wij kregen van een welingevoerde bron buiten onze landsgrenzen de tip dat Matser in Brussel juridisch werd bijgestuurd door de Utrechtse bef Stalenhoef. Niks mis mee. Iedereen heeft recht op juridische bijstand. Naar verluidt trok Stalenhoef zich taktisch terug in zijn dure Domstedelijke veste toen de zaak misliep. Nou, daar kunnen we ons iets bij voorstellen. Maar er is nog iets. Die Utrechtse bef heeft een broer en die zou een hoge mieter wezen op het ministerie van Financiën. Ook niks mis mee. Iedereen heeft recht op een broer. Maar laat die broer nou vette mik zijn met ons meneertje T. (eigenlijk C.) uit onze serie Octopussy (1). Kleine wereld? Een knikker! Vandaar misschien dat een heel koppel Europese witwasbestrijders eind oktober 2005 op uitnodiging van onze vriend T. neerstreek op diens Franse kasteeltje dat hij een jaar tevoren had aangeschaft.
Kwestie van relaties zullen we maar zeggen. Overigens wel ironisch. Want zoals we al schreven is ons meneertje als voormalig topdog van Pierre Fiscus' filiaal in 't Gooi een expert geworden in het metselen van constructies in de sfeer van belastingontduiking en sop en strijkwerk. Ook voor figuren onder de fatsoensgrens van Jan Peter Klootviool cum suis. Errug? Bent u jaloers of zo? Stay tuned.

1 Zie de serie Octopussy de afleveringen 313 tot en met 316 en 318.

De Brusselse Connectie

  • Hits: 354
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch