Transparant (013)

02 april 2017
Hits: 559

woensdag 11 augustus-2004
Nog even een finishing touch in deze serie over de internationaal opererende avonturier Evert Tweehuizen. Op 10 april 1996 verklaarde Peter Joseph Maria Velrath, de directeur van recherche-bureau CIO in Etten-Leur, tijdens het proces versus René Schouten het volgende:

“CIO bestaat nu vijf jaar. CIO houdt zich bezig met het doen van recherche-onderzoek ten behoeve van strafrechtelijke en civielrechtelijke zaken. Er werken 25 mensen. Zelf heb ik voordat ik voor CIO ging werken 25 jaar bij de politie gewerkt. Van die 25 jaar heb ik 17 jaar bij de recherche gewerkt en 10 jaar daarvan bij het recherche-bijstandteam. De mensen diebij de CIO in dienst zijn hebben jarenlange recherche-ervaring bij de politie.
Ik ken het rapport dat door de CIO in deze zaak is opgemaakt. Het onderdeel met betrekking tot infiltrant/informant Tweehuizen is door mij opgemaakt. Ik heb de betreffende informatie verkregen door te bellen met en te informeren bij verschillende instanties. Ik ben erg goed in het verhoren van mensen om zo meer informatie van hen te krijgen. De informatie in deze zaak is afkomstig van officiële instanties. Ik heb gewoon het nummer van de CID gebeld. Als ik bel noem ik mijn eigen naam of de naam CIO.
Het onderzoek naar de rol van Tweehuizen heeft niet geleid tot honderd procent zekerheid omtrent de stelling dat hij als onbetrouwbare informant is afgevoerd door Limmen en Van Betzen. Spilman en Hogewoning hebben Tweehuizen gerund
”.

Geen domme gozer dus, die meneer Velrath. Via het old boys network had hij dus blijkbaar heel wat leuke informatie over Tweehuizen weten los te peuteren bij de CID, waar bij twee medewerkers wel wat twijfel was gerezen over alle informatie die zij van Evert kregen maar die vervolgens weer vrolijk werd gerund door twee andere collega’s. En Velrath had daar ten behoeve van verdediger mr. Adéle van der Plas een keurig rapport van gemaakt. Die gang van zaken zat het duo Teeven/Looijen uiteraard niet lekker en de tent van Velrath kreeg twee politie-overvallen voor zijn mik. Een daarvan was gerelateerd aan de zaak Schouten. En CIO ging down. Shit happens.
Maar u begrijpt waar onze belangstelling naar uitgaat. Helemaal juist. Dat rapport van Velrath. Zijn we toch benieuwd of daar instaat dat Evert toen ook nog samenwerkte met de DEA-agenten Bert Wolfe en Pat Mueller. En andere leuke dingetjes. Of hij bijvoorbeeld zijn adres in de Amsterdamse De Lairessestraat nog had, zijn voitures nog steeds in de garage van het Okura stalde, dineerde bij Keizer en Chineesde bij Oceanië, soms op pad ging met een bodyguard (Tony) en een Bentley nog altijd zijn meest geliefde vehikel was. Zulke dingetjes. Gewoon voor de gezelligheid.

We hebben ooit al eens schriftelijk aan meneer Velrath gevraagd of wij in dat rapportje mochten neuzen. Geen antwoord. Maar misschien had hij het niet meer, want bij twee invallen wil je nog wel eens wat kwijtraken. En om te proberen het van mr. Van der Plas los te krijgen lijkt ons à priori al een mission impossible. Wij zijn gewoon te obscuur.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
02 april 2017
Aantal keren bekeken: 559

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch