Van Damascus naar Gioia Tauro (001)

09 april 2017
Hits: 450

dinsdag 25 februari-2014
Het was even venten. Finland wilde het niet. Albanië wilde het niet. België wilde het niet. Frankrijk wilde het niet. Italië zag het wel zitten. Het vernietigen van Assad's chemische wapenzooi. Zo'n slordige duizend ton. En waar moet dat gebeuren? In de haven van Gioia Tauro in ... Calabrië. Volgens een lokale hotemetoot uitermate geschikt voor de klus vanwege de expertise die daar in de loop der jaren is opgebouwd. Yeah. Right. Nou hebben we over die expertise in deze kolommen al menig nummertje blaasmuziek laten horen. Met name in de serie Ship Ahoy. Daarin deden we ondermeer uit de stofdoeken, dat de Calabrische mafia gespecialiseerd was in het dumpen van chemisch en zelfs nucleair afval in de zee rondom het onderste deel van de laars en op de Napolitaanse vuilnisbelten. Mogelijk verdwijnt er hier en daar ook nog wat ongerechtigs in de verbrandingsovens van Carlyle in 010, maar daar zullen we het maar even niet over hebben (1).
Hoe dit ook zij, voor het verwerken van de gevaarlijkste Syrische troep is de Cape Ray ingehuurd. Een schip vol Amerikaanse jannen, die ook al beschikken over de nodige expertise om dit Damascusvarkentje te wassen. Zeggen ze, maar we hebben nog helder voor ogen hoe het de bemanning van de USS Ronald Reagan verging voor de kust van Fuckyoushima een maand na de nucleaire ramp (2).
Overigens vindt die wasbeurt plaats voor de Calabrische kust en is een kleine twee weken geleden toevertrouwd aan de Finse onderneming Ekokem en het Amerikaanse filiaal van het Franse Veolia. Na een eerlijke tender onder leiding van de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (3). Een internationaal vehikel in Den Haag, dat vorig jaar de vredesprijs van Appie Nobel kreeg opgespeld. Nou zegt dat niks, want er zijn nogal wat twijfelachtige heren, die ook zo'n medallie in hun prijzenkast hebben. Maar laten wij daarover niet plassen. Misschien wel over de keus van Veolia. Meer daarover in onze volgende bijdrage. Stay tuned.

(1) Zie aflevering 214 van de serie Octopussy
(2) Zie het artikeltje “Lamstralen” dd. 17 december 2013.
(3) Zie (desnoods nog eens) het artikel “Tromgeroffel rond Iran”. Ook daarin komt deze vredelievende organisatie voor.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
09 april 2017
Aantal keren bekeken: 450
Van Damascus naar Gioia Tauro

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch