Skip to main content

Luctor et abolesco (001)

07 april 2017

woensdag 8 april-2009
En jawel, eergisteren ging in Middelburg het doek op voor het tweede deel van het proces tegen Jan Schorsy, Bas Koole, Fons S. en de voor ons onbekende Amsterdammer A. Klitsie. Viel wat in het niet bij het eerste bedrijf, waarin de 36,5 meloen euro voor het souffleurshokje werd getrokken, die het inmiddels al lang gecremeerde New World Products in de Costaricaanse zon had laten verdampen. Zonder dat er een professor of een It-nerd aan te pas kwam.
Het tweede bedrijf bleek te gaan om het armetierige bedragje van 1,3 meloen. De groengelovigen kregen allereerst een aanlokkelijke brochure in de gleuf van Fonzi's makelaardij Landoq, hier en daar opgeleukt met "dichterlijke vrijheden" over de wuivende winsten aan de overkant van de plas. Eenmaal over de streep konden de verlekkerde investeerders dan hun poen kwijt bij de stichting Finacor. Care SA en een stel ondergeschikte vehikels zorgden vervolgens voor de verwezenlijking van de groene droom. Een beetje lullig was wel dat Care SA alleen maar een papieren bedoening was. Zonder grond en zonder poen. Maar dat was geen probleem zou je zeggen, want Finacor had de nodige flappen. Ja, ja. Maar wat dacht u van de administratiekosten, de dienstreizen, de representatiekosten, de befkosten, de notariele kosten, de schoonfamilie, de schoonmaakkosten enzovoort enzovoort? Dat hakt er stevig in. Dus wat ging er van de investeringen richting duurzaam groen? Un poco. En van die poco werd nog een beetje opzij gezet om de betrokken groenzoeters te kunnen laten lurken aan hun eigen rendementssigaartje. En ondertussen maar hopen dat het aantal investeerders bleef groeien, anders zou het ergens gierend fout lopen. Van Ponzi naar Fonzie is niet eens twee stappen. Hoewel de fameuze auteur van de bestseller "Dilemma" gevolgd door Schorsy en Klitsie een flinke poging deed om zijn handen te wassen in het teiltje van Pilatus en alle schuld op het bord van de niet aanwezige Koole te schuiven. Vrienden voor het leven.
Kan dus nog errug interessant worden allemaal. Dat wil zeggen... Er zijn weer eens taps op tafel gekomen van gesprekken tussen de beklaagden en hun beffen. Mag niet, maar de kadi vond het aanvankelijk niet van doorslaggevend belang. En van liquidaties is geen sprake, dus vort met de geit. Daar dachten de beffen even anders over en zij wisten een diepgaand onderzoek af te dwingen. Zucht. Denk je nog dat wordt een 500 meter laag in de 34. Forget it. Wordt zeker een tien kilometer, met rondjes 45,2. Dus op naar de koek en zopie. Oh, en voor we stay tuned zeggen, nog even hartelijk dank aan onze vliegende correspondent ter plekke. Stay tuned.

* voor de onregelmatige bezoekers van deze digitale pagina's een tip: roffel de letter "koole" in onze zoekmachine rechts boven op onze voorpagina en alle achtergronden komen voorbij...

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 april 2017
Luctor et abolesco