Skip to main content

Lamstralen (002)

07 april 2017

maandag 27 februari-2012
We zijn er nooit geweest, maar Mizumoto Park in Tokio schijnt heel dolletjes te zijn. Je kan er een hele stoot Japanse families gewoon in het wild zien, je kan er roeien, je kan er barbecuen, pingelen op een gitaar etcetera. Net een Nederlands park, maar dan zonder hondenstront.
Na de ramp in Fuckyoushima ging meneer Takashi Kabayama elke dag de stad in om te kijken hoe het met de straling stond en pletterde vervolgens zijn niet al te vrolijke bevindingen op zijn blog. Maar ondanks dat (cq. omdat) ie een hotemetoot was van de Liberaal Democratische partij maakten die bevindingen net zoveel indruk op zijn lezers als een armoedzaaier op Mark Rutte. Tot ie op 1 juli vorig jaar meldde dat ie in Mizumoto Park 0,25 microsievert had gemeten, wat ruim 3,5 keer teveel is om gezond te zijn. Toen werd er blijkbaar iemand wakker, want de volgende dag zat de 63-jarige politicus aan zijn bureau met een strakke plastic zak om zijn hoofd. Dood als een pier in de zee bij Fuckyoushima.
Het verband tussen zijn meetgewoonte en zijn bizarre dood werd een paar dagen geleden pas gelegd nadat de Fuckyoushima Diary melding maakte van bijna netzoveel straling in Mizumoto en elders in de stad als indertijd in Tsjernobyl. Lekker vlot. En dan mag in het betrokken park Jeroen misschien geen poep aan zijn schoen krijgen, in een hoopje strontium trappen of een ander radioactief residu is ook niet alles.
Nog een verontrustend incident. De 64-jarige Uemura Yasuhiro was een stadsbef in Kowaura Minamiise Machi Mie en een uitgesproken tegenstander van atoomenergie. Na de ramp in Fuckyoushima hield hij overal in het land spreekbeurten en vond redelijk gretige oren. Ook al, omdat de Amerikaanse presentjes aan het eind van WO II nog niet uit de collectieve herinnering zijn geschrapt. Op 3 januari troffen een paar smurfen Uemura in zijn auto aan met een flink gat in zijn borst en zo dood als een pier in ... juist. Zelfmoord kon niet, want zijn geweer waarmee hij kraaien op afstand hield op zijn boerderijtje stond keurig naast zijn wagen.
Yep, het is een U-bocht, maar beide nog niet zo ouwe knarren zijn wel degelijk het slachtoffer geworden van de recente nucleaire horror. En er komen er meer, veel meer. Ook zonder U-bocht.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
07 april 2017