Zwijgen is voor de daders (003)

vrijdag 14 juli-2006
Eerder in deze serie werd er een beroep gedaan aan het adres van de Belgische minister van Justitie Laurette Onkelinx om nou eindelijk eens op de proppen te komen met de parallelle Dutroux-dossiers, waaruit wij al zo lang putten om de grote jongens die daarin als kinderklimmers worden gebrandmerkt in het zonnetje van Knokke Heist te zetten. Reactie nul. Jammer, maar je raakt aan alles gewend, we eten zelfs spruitjes.

Min of meer als reactie op die frisse stukjes bellettrie ontvingen wij gisteren een mailtje dat nog erger stonk dan een bord spruitjes. Over Laurette. En wij willen u dat niet onthouden.

De vader van de huidige Belgische minister van Justitie was een selfmade man, die van doodgewone arbeider bij Cockerill via de vakbond opklom tot parlementslid en burgemeester. Petje af. Daarnaast vond ie nog tijd om samen met zijn Tunesische echtgenote zes kinderen op te voeden. Zes petjes af.

Met dochter Laurette ging het ook crescendo. Universiteit van Luik, advocate, politica, première van de Franse gemeenschap, minister en vice-premier. Pas pisse de chat. In de tussentijd was zij getrouwd geraakt met de Algerijn Abbès Guenned en die dreigde in 1996 ineens een cementblok aan het welgevormde been te worden. Toen vaardigde Marokko namelijk een internationaal aanhoudingsverzoek uit, omdat vriend Abbès verdacht werd betrokken te zijn bij ernstige drogdelicten. En als een land als Marokko daartoe overgaat, wil dat toch wel wat zeggen.

Waar wordt Laurette’s echtgenoot uiteindelijk op 31 juli 1997 bij de vodden gegrepen? Op Zaventem, of all places. Werd Abbès vervolgens uitgeleverd aan Marokko? Nee, nee. Hij bleek over een diplomatiek paspoort te beschikken. Ten onrechte, maar hij had het wel.

Om verdere ongelukken te voorkomen werd zo snel als een Noordafrikaanse kameel de scheiding tussen Laurette en Abbès uitgesproken. Binnen de maand. Een Belgisch record. Maar ze bleven goede vrienden. Dat bleek bijvoorbeeld toen Laurette in 2000 de boot instapte met de bekende bef Marc Uyttendaele in aanwezigheid van ... jawel Abbès.

In de tussentijd had Laurette’s eerste liefde overigens nog een avontuurlijk geintje meegemaakt. Op 21 juli 1998 draaide hij achter het gaas in het Turkse Izmir. Ook al weer wegens een drogaffaire. Dankzij wat stille diplomatiek tussen Brussel en Ankara en de juridische bijstand van ene Marc Uyttendaele werd de kwestie opgelost en Marokko kon haar uitleveringsverzoek in haar donkerste plekje proppen.

Zo, en wat doet onze Algerijnse ami tegenwoordig? Hij heeft een rijk betaalde baan als adviseur van de “inner circle” van minister Onkelinx. En wij maar klagen over een eukel op een fiets en een dronken droppie in Den Haag. Er komt nog meer, dus stay tuned.

Zwijgen is voor de daders

  • Hits: 315
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch