Skenes vanachter de coulissen (003)

woensdag 8 juni-2005
Ooit van Altura gehoord? Dat is in de apentaal die tegenwoordig in het zakenleven gangbaar is om je aan te prijzen “een onafhankelijke strategie en business development specialist op het gebied van innovatie, verander- en expansietrajecten in met name Telecom, IT en Media/entertainment georiënteerde ondernemingen” (1).
Een van de klanten van dit nog prille bedrijfje blijkt Teleholding International BV te zijn. De tent van de gebroeders George en Harold Skene. En wat doet Altura in die tent? Het volgende:

“Een groot herfinancieringsproject en uiteindelijke uitkoop van de onderneming door de Chinese beursgenoteerde combinatie M-tel/ Vodatel. Structurering van een brugfinanciering, ontwikkeling van een Management Buy-out plan, selectie van financiële en strategische buy-out partijen t/m het sluiten van de transacties”.

Zelfs voor een vmbo-er uit Staphorst moet het duidelijk zijn dat Teleholding aan de luchtslangen ligt en dat de Skenes van hun boeltje een Bejing-eend hopen te maken. Of liever een Macao-eend, want vandaaruit opereert het op de Growth Enterprise Market (GEM) genoteerde Vodatel (2).
Na een voortreffelijk due diligence-onderzoek van Pricewaterhouse Cooper en veel handgeklap was de deal in juli 2004 rond gemaakt. Voor 46 miljoen Hongkongse dollars verwierf Vodatel zestig procent van het vehikel van de Skenes, voor wie daarnaast nog een leninkje werd gearrangeerd. Vooruitlopend op de overdracht van de overige veertig procent van de aandelen na de geplande overgang van Vodafone naar de Eredivisie van de beurs. Inclusief dus het kind van de Skenes.
Dat kind blijkt overigens geen Teleholding te heten maar TeleConcept. In die nieuwe onderneming zijn de nog niet door mismanagement en feestelijkheden uitgeholde onderdelen, waaronder de Spaanse, Finse en Duitse dochteronderneming, ondergebracht. De Nederlandse aandeelhouders kunnen zich straks tegoed doen aan de achtergebleven lege doppen.
Na de deal begon het lange wachten. Want de Chinezen hoefden niet meteen af te tikken. Tussen het sluiten van een dergelijke deal en de effectuering ervan zit een half jaar. Mochten in dat halve jaar draken onder het gras blijken te zitten dan komt de deal op losse schroeven te staan.
En die draken bleken er wel degelijk te zijn. Er loopt namelijk een gerechtelijk onderzoek naar mogelijke zwendelpraktijken van de Skenes en een gevalletje meineed van George. En dat kwam de Vodatelbaasjes in Macao ter ore. Meer dan dat. Ook de gezellige berichten uit de Nederlandse pers over de zakelijke contacten met de Taartman en de links en rechts geuite bedreigingen kwamen plotseling boven water (3). De haaievinnensoep in de kantine van Vodatel smaakte ineens heel anders. De leiding van het bedrijf zette het sein op rood en ook in China stopt dan de trein.
De gebroeders Skene konden dus met hun licht bubbelende plas naar de dokter. Maar zij niet alleen. Want er waren nog een paar heren die bij een eventuele glorieuze beursgang aangenaam zouden hebben meegesmikkeld van de opbrengst van de veertig procent aandelen. En wel Wouter Steiner en Pieter Storms. Respectievelijk directeur van Skene’s ruïne en Breekijzer. Beiden voor tien procent. Het zou in de bedoeling hebben gelegen de totale revenuen van de Chinese coup onder te brengen in Umbrella BV en die paraplu staat weer uitgeklapt onder een holding van de zo sociaal bewogen Storms. De strijder tegen de arrogantie van de macht.
Geen berichten dus om met zijn allen naar Curacao of Barcelona te vliegen om daar weer eens lekker uit te spatten. Net als vroeger. Hoe komt het toch dat een miljoenenbedrijf zo naar de kloten is gegaan? Dan moeten we terug in de tijd. Dus stay tuned.

(1) zie de site altura.nl
(2) zie vodatelsys.com (en dan met name de investor announcements van 2004 en 2005). GEM is de Gouden Gids-divisie van de Hong Kongse beurs.
(3) zie de vorige aflevering.

Skenes vanachter de coulissen

  • Hits: 453
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch