Bodyguard of lies
maandag 14 mei-2012
Winston Churchill was altijd wel goed voor een quote, neem deze: In wartime, truth is so precious that she should always be attended by a bodyguard of lies. We zouden bijna vergeten dat er ook nu een oorlog gaande is. In Spanje, Griekenland, Portugal en Ierland kunnen ze daar wel wat over zeggen. Hier is het stil, zoals het altijd stil is in NL. Maar zoals in elke oorlog worden we overspoeld met eh informatie ; zeg maar: halve waarheden en leugens.
Laten we even naar Spanje kijken, in het nieuws kopt het 'Spanje dwingt de banken om 30 miljard te reserveren. Dat klinkt goed en daadkrachtig, zou bijna uit de mond van Jan Kees Rutte kunnen komen. Maar laten dat eens tegen het licht houden.
Om te beginnen is 30 miljard niet genoeg, maar bovendien hebben de Spaanse banken dat gewoon niet. In totaal zitten zij met 1,4 triljoen aan slechte, oninbare schulden; waarvan 650 miljard aan hypotheken en 800 miljard aan leningen aan bedrijven. ' Is was jammer dat die banken daarvoor geen reserveringen hebben getroffen, maar een kniesoor die daar op let.
Dat wordt ons dan ook niet verteld. En die stoer aangekondigde extra 30 miljard is bedoeld voor de slechte leningen aan project ontwikkelaars en daarmee zou dan 56% van die leningen zijn gedekt, 44% nog niet. Kortom, Spaanse banken zijn zombies, het land is failliet.
Tot voor kort was de bancaire truc als volgt: je hebt waardepapieren die je aan de straatstenen niet kan verkopen. Die lever je in bij de Europese Centrale Bank (ECB) als onderpand voor een lening, met een rente van 1%. Met de lening koop je staatsobligaties, met een rente van pakweg 6%. Jouw winst is het verlies van de Spanjaarden, want die moeten opdraaien voor die rente, nog effe ietsje meer bezuinigen. Daarmee kon je je boekenwaarde in standhouden en leek het alsof de markten vertrouwen hadden in leningen aan Spanje. A bodyguard of lies, dus.
Het gaat geweldig daar in Spanje, bezuinigen helpt, de financiële sector heeft vertrouwen, er zijn geen alternatieven. Zeker even niet naar IJsland kijken, of hoe Zweden de financiële crisis had opgelost.