Vereinigung Nationalsozialistischen Untergrund

Hits: 372

maandag 19 december-2011
Na de zelfmoord van een tweetal neonazis, leden van de VNU, in Zwickau zijn de schokgolven nog niet tot rust gekomen. De twee die de afgelopen 10 jaar minstens 10 moorden hebben gepleegd en verdacht worden van bomaanslagen en bankovervallen, pleegden zelfmoord toen ze op het punt stonden gearresteerd te worden. Na de arrestatie van een derde lid (Beate Zschäpe) komt (plots?) een netwerk van “safe houses” stiekeme ondersteuners in Duitsland en daarbuiten in beeld. In de media in Duitsland worden kritische vragen gesteld over de informatiepositie van politie en veiligheidsdiensten. Hoe kon het zijn dat dit allemaal aan de aandacht is ontsnapt. Nu is de omgang met het bruine gevaar niet het sterkste punt in Duitsland.
Neem nou de veiligheidsdienst van de Duitse deelstaat Thüringen. Het gewone werk ervan is het bespioneren van de burgers van die deelstaat. Zoals “onze” eigen AIVD dat in dit land doet.
Eén van de staatsgevaarlijke groepen die door de Verfassungsschutz (zo heet die club) in het snotje werd gehouden zijn neo nazi organisaties. En daar stikt het van, niet alleen als politieke partijen, maar ook als allerlei losvaste organisaties. Spottenderwijs is gesteld dat bij de NPD een groot deel van de leden agenten van de Veiligheidsdienst zijn. Inmiddels blijkt dat die dienst in Thüringen 11 jaar geleden een bedragje van 2000 duitse mark betaalde om die toen al voortvluchtige nazis van nieuwe passen te voorzien. Dat geld liep via een medewerker van de NPD, ene “Otto”. In het gewone leven staat Otto bekend als Tino Brandt, baas van de Thüringer Heimatschutz. Dit liep fout omdat de drie niet in Thüringen, maar in Saksen een nieuwe pas regelden. En in Saksen hadden ze “nichts gewusst”.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
Aantal keren bekeken: 372

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch