Skip to main content

spectaculaire kraak in Amsterdam

dinsdag 7 maart-2006
Zojuist bericht indymedia de kraak van Damrak 16 te Amsterdam. De bovenetages van dit grote pand gelegen tussen Centraal Station en de Dam stonden al jaren leeg. Eigenaar Kroonenberg Groep is het dan ook niet te doen om die bovengelegen etages; het gaat alleen om de lucratieve bedrijfsruimtes op de begane grond. Jarenlang zijn daar verschillende geldwisselkantoortjes gevestigd zoals Chequepoint Nederland die overigens failliet ging nadat de Nederlandse Bank haar vergunning introk. Checkpoint Change was de laatste gebruiker van Damrak 16. Zij gebruikten slechts de begane grond en lieten de bovenliggende verdiepingen ongebruikt. Checkpoint Change verliet in februari 2005 het pand. Daarna heeft het gehele pand meer dan een jaar zonder bestemming leeg heeft gestaan.
Eigenaar Kroonenberg had samen met de SNS Reaalgroep slechts het plan opgevat om een pin-automaat op de plek van de opgang naar de bovenliggende etages te plaatsen. Dit plan werd echter door stadsdeel Centrum van tafel geveegd omdat deze pin-automaat de opgang naar boven zou blokkeren en hiermee de leegstand van deze verdiepingen vereeuwigen.
De Kroonenberg Groep, onlangs verhuisd van Amsterdam Zuid naar Schiphol, van aandeelhouder en directeur Lesley Bamberger (400 miljoen) is een zeer groot vastgoedbedrijf en heeft onder andere het om de hoek gelegen winkelcentrum De Kolk in eigendom. Ook het sinds 1991 gekraakte pand Nieuwendijk 134 is van de Kroonenberg Groep. Dat pand wordt binnenkort in het kader van 'wonen boven winkels' gerenoveerd waarna de krakers terug kunnen keren. Zo kan het ook. Een jaar geleden kwam naar buiten dat Bamberger door de voormalige geldwisselaar Zion Einy werd afgeperst. Ook een conflict met de later geliquideerde vastgoedbaas Bertus Luske gaf aan in welke hoek de Kroonenberg Groep met Bamberger en Erik Bos zit. De financieel directeur van Kroonenberg, de accountant Erik Bos, heeft een niet onomstreden reputatie in de stad. Verdacht van het witwassen van de verdwenen miljoenen van de Taxi Centrale Amsterdam via BV's op Cyprus en eindigend in de aankoop van bordelen op de Wallen. (... meer informatie via SPOK)

Klik hier om uw reactie toe te voegen