A tale of two warrants (001)

maandag 26 mei-2008
September 2000. Het hof van Beroep in Gent veroordeelt mirakeldokter Yvan Coesens tot vijf jaar kruipruimte en een boete van 600.000 Belgische frankskes. Zijn broer Marc krijgt hetzelfde douceurtje, omdat ie Yvan zo vlijtig geholpen heeft. Bij verstek. Want de beide draaiers van pillen die sommige gebruikers dodelijk slank maakten, hebben allang de poten genomen.
Al in de jaren zeventig maakte Yvan furore met zijn rotzooi. Er stonden rijen imaginaire en echte dikke mensen dagelijks voor de deur van zijn praktijk in de Gentse Gebroeders Vandeveldestraat. Innig hopend op soelaas en een maatje 38. Zoals zo vaak bij dit soort gevallen liep het hier en daar stevig uit de klauwen. Heel wat klantjes van Yvan kregen de vliegende schijterij, stress, razende hartkloppingen, een linksafslaande schildklier etcetera etcetera. En werden niet zelden met een gierende gang naar het hospitaal afgevoerd. Kreeg Yvan uiteindelijk een jaartje lik voor. Niet alleen wegens overtreding van de medische regels, maar ook wegens valsheid in geschrifte en het tillen van Pierre Fiscus.
Maakte kennelijk weinig indruk op dokter Slankie. Maar hij verhuisde wel. En bracht zijn wonderpillen vervolgens ook in Duitsland, Luxemburg en Griekenland in roulatie. Met ongeveer dezelfde bijverschijnselen. Tot in 1995 voor het eerst een paar in memoriams in verband werden gebracht met het slikken van Yvan's vermageringstroep. Toen was het hek van de strekdam en werd het voor onze Gentse vriend zo langzamerhand tijd om samen met zijn broer naar een ver oord af te reizen. Redelijk gevuld. Dat wel. Vanuit dat verre oord activeerde hij een batterij Belgische beffen om de juridische schade in zijn vaderland beperkt te houden. Maar zoals gezegd, Yvan kreeg in september 2000 een vet strafje voor zijn mik. Nog niks in verhouding tot al zijn wandaden. Maar genoeg om angstvallig binnen de grenzen van Zuid-Afrika te blijven. Want daar zit ie, die ouwe boef (1).
Zoals het hoort zette Belgie hem op de lijst van justitiele wannahaves. Maar dat is maar voor de vorm, want tussen Zuid-Afrika en Belgie bestaat geen uitleveringsverdrag. En mocht de dokter zin hebben om zich toch met zijn ouwe botten buiten de Zuidafrikaanse landsgrenzen te begeven, dan heeft zo'n Belgisch verzoek tot aanhouding waarschijnlijk net zoveel effect als de steek van een mosquito in de huid van Rita Verdonk. Geen. Voor die andere Belgische warrant ... stay tuned.

1. Wij zijn in het bezit van zijn adres. Dus als u hem eens met een bezoekje wilt vereren dan kunt u bij ons terecht.

A tale of two warrants

  • Hits: 385
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch