Skip to main content

Aan een draadje naar de zon (001)

31 maart 2017

donderdag 17 november-2011
Noem ons eikels of capucijners, maar we hebben niet veel op met curatoren. Komt vooral, omdat je nooit weet of het wel snor zit met het aantal uren dat ze schrijven voor een klus. Loopt er een eierwekker mee? Ronden ze naar boven af? Als ze regelmatig staan te plassen vanwege een uit de hand gelopen borrel loopt de tijd dan door? Van die dingen dus. En pas op, voor zo'n uurtje werk beuren dit soort beffen heel wat meer dan zo'n gele ridder met een bladblazer of een kakkerlakkencontroleur.
Nog wat, soms lijkt het erop dat ze deals sluiten die niet helemaal lekker zitten als je ze tegen het keukenlicht houdt of duistere zaakjes onder het hoogpolig frommelen (1).
Dit gevoelige intro brengt ons even terug bij de zaak rond de kunstverzameling van Dirruk Scheringa (2). Volgens de dagvodden en andere verheffende media zouden de curatoren Schimmelpenninck en Groenewegen graag zien, dat de hele reut in Nederland blijft. Liefst bij één verzamelneef. Wilde pandhouder Deutsche Bank ook wel en die lanceerde een proefballon. Voor een krats van 4 meloen werd een meesterwerk van Lucian Freud verpatst aan een kasteelheer over wie we niet mogen schrijven, maar die in het verleden iets heeft gehad met Saddammeke. Ging goed, maar voor er nog meer ballonnen richting Vorden zweefden besliste een kadi, dat ze voorlopig aan de grond moesten blijven. In verband met de geboden spotprijs van 14 meloen voor bijna het hele katje.
Naar aanleiding van onze publicaties over Dirruk's schilderijen kregen wij een reactie in de gleuf. Over meneer Schimmelpenninck. Vonden we best interessant, dus we zonden deze gerenommeerde curator de volgende mail. Komt ie:

Geachte heer Schimmelpenninck,
Uit betrouwbare bron hebben wij vernomen, dat u in 2004 een oekaze uit Den Haag hebt gekregen, waarin u werd verzocht om alvast het faillissement van Erik de Vlieger's IMCA Vastgoed voor te bereiden. Zoals u weet, liep dat even anders af. Wij zouden echter graag van u willen weten, of onze informatie juist is. En zo ja, of een dergelijke procedure normaal is en wie u tot die voorbereiding aanzette.

U bij voorbaat hartelijk dankend voor uw medewerking,
Jan Portein
redactie Kleintje Muurkrant.


Nooit geschoten, nooit wat craquelé. Proefbalonnen oplaten? Zijn we meesters in. Stay tuned.

1. Zie bijvoorbeeld de serie "Beffen in de mist" uit 2007 en de meer recente "Tussen premies en piraten".
2. Zie de serie "Dirk en de kunstjes" op deze pagina

Klik hier om uw reactie toe te voegen
31 maart 2017
Aan een draadje naar de zon