Rookgordijnen

Hits: 346

woensdag 25 april-2012
Zo af en toe komt op een van de journaals de mededeling dat de banken in de VS al het aan hen geleende geld hebben terugbetaald en dat de belastingbetalers er eigenlijk beter van zijn geworden.
Het soort nieuwsitem dat het zo geweldig doet op de financiële nieuwszenders en op het nieuws voor de “gewone mens”. Nou, de werkelijkheid is ietsje anders. Chrisy Romero is de inspecteur generaal van TARP (zo heet die financieringsregeling) en zij stuurde haar verslag aan het Amerikaanse Congres. Daarin de eenvoudige mededeling dat na 3,5 jaar TARP nog steeds actief is. Zij verklaarde dat er een wijdverbreid misverstand bestaat: dat TARP winst oplevert. Dat is absoluut niet het geval, integendeel er is een verlies van 60 miljard en de banken moeten nog 118,3 miljard terugbetalen.
Bovendien blijkt dat de middelen die bestemd waren voor de in moeilijkheden verkerende huizenbezitters nauwelijks zijn besteed, slechts 3 procent van die gelden zijn uitgedeeld. Dat staat volgens haar in schril contrast met de gelden voor de banken zelf, die waren in enkele dagen uitgegeven. Voor de huizenbezitters duurde het twee jaar om 3 procent uit te geven. Dat geeft aan hoe de verhoudingen liggen.
Tja dat soort nieuws is niet populair, dus “who cares”?

Klik hier om uw reactie toe te voegen
Aantal keren bekeken: 346

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch