De bomaanslagen van Madrid (001)

vrijdag 20 mei-2005
Op 22 juni 2004 schreven we in Rara (2) dat we een Nijvelgevoel kregen bij de bomaanslagen in Madrid van 11 maart. Het soort samenzweringsdenken dat onmiddellijk naar het ronde redactie archief wordt verwezen, na even belachelijk te zijn gemaakt.
De Spaanse krant El Mundo schreef op 16 mei 2005 in een redactioneel artikel dat kort nadat die bommen van 11 maart ontploft waren leden van de Spaanse politie begonnen met het vervalsen van bewijzen en dit verspreidden onder de Spaanse en internationale pers.
El Mundo wijst met een beschuldigende vinger naar Tedax, die een rol gespeeld zou hebben bij de aanslag en daarna met het onderzoek naar de daders werd belast.
Leden van die eenheid wisten dat de niet ontplofte bom slecht gefabriceerd was, met niet verbonden kabels; dat hielden ze wel maanden lang achter voor de onderzoeksrechter.
Het gebruikte explosief was Goma 2 ECO, en niet het door de Baskische afscheidingsbeweging ETA gebruikte Tytadine. Maar, de verklaring dat Goma 2 ECO in alle bommen zat was niet gebaseerd op forensisch onderzoek ter plaatse, maar op die ene niet ontplofte rugzak. ’t Schijnt zo goed als onmogelijk te zijn om na een ontploffing te bepalen welk van de twee explosieven het was geweest.
De bom zou moeten afgaan door een mobieltje. Maar de techneuten hadden daarvoor wel een wat vreemd soort mobieltje uitgezocht, de Mitsubishi Trium. Een van de weinige mobieltjes die een SIM kaart nodig hebben om als een wekker gebruikt te kunnen worden. En juist die wekker zou de bom hebben doen afgaan (als de kabeltjes verbonden waren). Andere mobieltjes kunnen als wekker gebruikt worden zonder een SIM kaart. Een jawel, die SIM kaart wees naar de verdachten.
Het zal wel toeval zijn, maar één van de politieagenten die bij het onderzoek betrokken was, bleek de eigenaar te zijn van de winkel waar de mobieltjes werden verkocht. Maussili Kalaji was in een eerder leven lid van Al Fatah en was in de Sovjet Unie opgeleid als spion. Nu werkt hij als politie agent, en zijn familieleden ook. Zijn nicht werkt als vertaalster bij het Bureau voor Inlichtingen dat de gesprekken van leden van Islamistische cellen in Spanje afluistert en zijn vrouw was één van de agenten die het bestelbusje met Koran teksten vond, waarmee de link naar Islamistische terroristen werd gelegd, en de ETA afviel.

De bomaanslagen van Madrid

  • Hits: 302
Klik hier om uw reactie toe te voegen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch