Het waren de Russen (024)

25 januari 2023
Hits: 417

Door Jan Portein.

Of dat effe nieuws was. Ging over de bombrieven die in november en december jl. in de gleuf werden geduwd bij de Spaanse premier, een stel hoge Spaanse apparatchiks, de Oekraiense en Amerikaanse ambassades in Madrid, een Spaanse luchtmachtbasis en een Spaanse wapenfabrikant. Het duurde even, maar toen kwam het bericht tot ons dat de brieven uit Valladolid waren verstuurd. Een beetje jammer, want Moskou was heel wat leuker geweest. Maar waar een wil is, is een olifantenpad. Begin deze week rolde via de burelen van de New York Times naar buiten dat bij het gezamenlijke onderzoek van Spaanse, Amerikaanse en Britse speurneuzen een Russisch cluppie was komen bovendrijven: de Russian Imperial Movement. De rechts radicale leden daarvan met neo-nazicontacten en white matters-gekkies zouden in Moskou graag weer een echte tsaar willen installeren in plaats van die slappe, corrupte zak die nu als baas van het Kremlin fungeert. Wil niet zeggen, dat ze in sommige gevallen samenwerking met bijvoorbeeld de Russische militaire inlichtingendienst GROe uit de weg gaan. En zoals u weet had diezelfde GROe indertijd novoshockingly de deurknop van oud-spion Sergej Skripal ingewreven (1). Dus kat in het bakkie.
En ook al waren de bronnen voor dit verhaal “Amerikaanse officials”, dat maakte in dit geval geen flaus aus. Ook niet voor de toeterpers in de rest van de wereld (2). Fake news? Who cares.
Oh. Btw. Weet u welk instituut binnen deze context ook nog een dollar in het zakje deed over de Russian Imperial Movement? The Center for International Security and Cooperation van de Stanford University. De thuisbasis van onze Marietje Schaake (3). Het zal toch niet... Nee. Doen we niet aan mee. Weg met de conspiracy. Stay tuned.


(1) Blader voor meer info over die mallotige affaire terug in deze serie en breng een bezoek aan de serie “Staatsgeheim”.
(2) Zie bijvoorbeeld dit artikel van het vroeger zo gerenommeerde Belgische dagvod “De Morgen”.
(3) Zie voor Marietje de series “Putin galore”, “Eng” en “Cold Turkey”.

Adriaan van Naarden
Beste Jan. Je was de laatste stukken die ik gelezen heb weer heerlijk op dreef. Doorgaan zo!! Je blijft voor mij "de vrije pers". Maar ja, ik bezorgde vroeger Het Vrije Volk in Rotterdam West, dus daar zal het wel aan liggen:).
Klik hier om uw reactie toe te voegen
25 januari 2023
Aantal keren bekeken: 417
Het waren de Russen

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch