Skip to main content

Het Proces (016)

30 maart 2018

Proces Holleeder – Dag 13 - (De ondervraging van Sandra den Hartog) -1-

Het horen door de rechtbank van Sandra den Hartog vandaag werd overschaduwd door de moord op de broer van kroongetuige Nabil Bakkali in Amsterdam Noord. Er was sowieso weinig animo voor de getuigenis van de ex-vriendin van zowel Sam Klepper als Willem Holleeder. Verwacht men niets van de getuigenis van de dubbele ex of is de pers alleen geïnteresseerd in de komedie en het theaterspel van de zussen en hun soufflerende mediaman met benefits Peter R. de Vries?

Komt Sandra hier verklaren over Holleeder of over Mieremet?
Na de verhoren van de jankende zussen Sonja en Astrid was het vandaag de beurt van de derde ‘musketier’ Sandra den Hartog. Zij was vanaf haar 18e, zo rond 1982 tot aan zijn liquidatie op 10 oktober 2000, de vriendin van Sam Klepper, de helft van het illustere duo Spic & Span. Zij waren nooit getrouwd maar hadden samen wel 2 kinderen. Sandra wordt gehoord over de verklaringen die ze tegen Willem heeft afgelegd zo rond eind 2014 begin 2015.

Rechter Margo Somsen brengt het gesprek gelijk op Sam Klepper, de eerste ex van Sandra en over zijn reputatie samen met John Mieremet als opruimer van de onderwereld. Sandra begint te vertellen hoe zij met haar man Sam Klepper na bedreigingen van de kant van Joca Jocic naar Neerpelt in België verhuisde. Sandra wilde zo min mogelijk weten van Kleppers criminele daden. Hij moest zijn problemen maar achterlaten bij de deur zodra hij het huis betrad. Zij had het met hem alleen maar over leuke dingen en ze leefden heerlijk van de miljoenen die Klepper in de misdaad verdiende.

Na de liquidatie van Sam begon Sandra al vrij snel een relatie met Wim Holleeder, die op dat moment samenwoonde met Maike Dijkhuis, die ook nog een vriendin van haar bleek te zijn.
Of dat een goede zet was moest nog blijken, want haar leven ging er sterk op achteruit. Wim was altijd aan het dreigen, leek altijd kwaad. Hierdoor raakte Sandra afgestompt.

Margo Somsen komt op de liquidatiepoging op Ronald van Essen die op het conto van Sam Klepper werd geschreven. Sandra vertelt dat Willem Endstra en Holleeder de opdracht van John Mieremet hadden gekregen om Van Essen dood te schieten. Volgens haar was Klepper bang dat hij en Mieremet de schuld zouden krijgen. Dat is een heel nieuw verhaal: Willem Endstra die Van Essen miljoenen moet terugbetalen, krijgt van John Mieremet opdracht om Van Essen dood te schieten? Was het niet zo dat Holleeder in opdracht van Haico Endstra dit uitbesteedde aan Sam Klepper?

Na de begrafenis van Sam werd Sandra steeds in de gaten gehouden door John Mieremet en zijn vrouw Ria Eelzak. Eelzak bleef steeds in haar nabijheid waar ze ook naar toeging.

Volgens Mieremet zat Jocic achter de liquidatie van Sam en voor haar veiligheid en ook voor die van Mieremet moest Sandra betalen en niet zo weinig. In korte tijd betaalde Sandra zo’n 6,5 miljoen gulden, bijna 3 miljoen euro aan Mieremet, Hillis en Holleeder.

Bij die 6,5 miljoen gulden zat een bedrag van 4 miljoen gulden die Mieremet van haar eiste tijdens een ruziegesprek in de Lexington aan de Willemsparkweg in Amsterdam-Zuid. Hij zei tegen haar dat ze gevaar liep als ze niet zou betalen. Bij dat gesprek liep Mieremet boos weg. Holleeder was het er helemaal niet mee eens dat zij betaalde. Hij zei dat ze het zelf moest weten, maar dat ze haar deel al had betaald. Ondanks dat advies besloot ze toch te betalen maar wilde niks meer te maken hebben met Mieremet en zijn vrouw Ria Eelzak. Dat is toch wel een beetje in tegenspraak met een Holleeder die haar geld afpakt?

Warrige verhalen en onrustig verhoor
Na de confrontatie met Mieremet regelde Wim, via Jan Guit, een woning voor haar in Amsterdam. Daar trok ze in augustus 2001 met haar kinderen in. Als hij bij haar was werd hij wel eens ‘loslippiger’ als hij gedronken had. Hij wilde dan laten zien hoe geweldig hij was, hoe gevaarlijk.

Hij vertelde haar dat Cor van Hout moest liggen, Willem Endstra, Kees Houtman, Thomas van der Bijl. Die gaat liggen, die gaat liggen. En alles vertelt hij tegen haar, toevallig alles waar hij nu van verdacht wordt. Op de vraag van de rechter Somsen of het geen grootspraak kon zijn:
De Hartog: “Hij had het tevoren gezegd en het gebeurde zo. Hij kan ook helderziend zijn. Maar ik zag hoe hij reageerde als het gebeurd was"

Sandra vertelt verder dat ze Willem op moest halen bij ‘De Hallen’, het café van Thomas van der Bijl. Hij was boos en dronken en noemde Van der Bijl een kankerhond, die loopt te vertellen dat hij Cor had gedaan. Hij gaat liggen. Dit vertelt hij terwijl Sandra niet wist wie Van der Bijl was? Sandra zegt nu dat Holleeder een afspraak maakte met Endstra in een bar. Dat zegt hij tegen haar zodat ze weet met wie hij was en waar. Of hij bang was voor Endstra? Dat weet ze niet meer.

Volgens Sandra reageerde Holleeder briesend op nieuws. Hij had gehoord dat Endstra met de politie praatte. Ook die moest leggen zei hij tegen haar, hij mocht niet eens meer betalen.

Over Endstra kwam nog meer. Nadat Willem volgens haar de huur van haar woning had opgezegd ging ze zelf naar Endstra toe en vroeg hem of hij een woning had voor haar en haar kinderen.

Endstra vroeg haar binnen te komen, maar dat vertrouwde Sandra niet. Endstra reageerde in haar ogen heel gek. Hij zei: “Kinderen, kinderen? Daar kunnen zomaar kleine ongelukjes mee gebeuren."Willem Endstra had over dat bezoek een heel ander verhaal verteld tegen de CIE. Sandra den Hartog was bij hem was gekomen voor ‘zeventien miljoen', zegt rechter Somsen.
"Zeven," horen we Holleeder zeggen vanaf de verdachtenbank.
Rechter Somsen: "Ik heb hier staan zeventien miljoen. Nou ja, het is veel geld."

Endstra verklaarde ook in de achterbankgesprekken dat Sandra hem bedreigde en zei dat ze een Joegoslaaf op hem af zou sturen. Ze wilde het geld dat Sam bij hem had ingelegd.

Maar laten we aannemen dat het verhaal van Sandra den Hartog klopt. Het was toch Willem Endstra die zich zwaar bedreigd voelde door Willem Holleeder? En toch durfde Endstra zulke bedreigingen te uiten tegen Holleeders vriendin?

Alles begint een beetje door elkaar te lopen, de verhalen over Klepper, Endstra en Holleeder, maar al die jaren leefde ze gezellig samen met Willem, vertelde iedereen hoe een fijne vent hij was en dat ze nog steeds zo gek op hem was. Tot 2014. Wat is er toen gebeurd? De omslag kwam toen ze met Astrid ging praten of ging Astrid met haar praten? Dat is nog onduidelijk.

Wat wel opvalt is dat vanaf dat moment Wim niet meer spontaan al zijn moorden en misdaden in dronkemanstoestand aan haar opbiechtte, maar begon te fluisteren en gebaren te maken. Hoe komt het toch dat ook zij, plotseling ‘besmet raakt met het fluistervirus’?

Zoals: “De kankerhond gaat eraan”, zei hij fluisterend over de liquidatie van Cor van Hout. Maar dat was toch eind 2002 begin 2003? Toen fluisterde hij tegen haar? Later babbelt hij voluit tegen haar en zegt: “Kom niet in de buurt van die en die, want die gaat liggen of leggen”. Waarom zou hij dat tegen haar zeggen? Zij kende die personen toch niet? Waarom fluisterde hij toen niet? Omdat zij Astrid toen nog niet kende? Ik ga stoppen met deze onzin te verslaan.

Het ligt nu bij de advocaat Sander Janssen om deze ‘ingefluisterde’ Astrid verhalen naar het rijk der fabelen te verwijzen!

Klik hier om uw reactie toe te voegen
30 maart 2018