Het Proces (013)

17 maart 2018
Hits: 1794

Proces Holleeder - Dag 11 - (De ondervraging van Astrid Holleeder) -2-

Het leek wel een gekkenhuis afgelopen vrijdag, bij het begin van de elfde procesdag in het Vandros-proces, waarin het OM probeert aan te tonen dat Willem Holleeder opdrachtgever is van meerdere liquidaties. Al voor 5.00 uur ’s morgens stonden er mensen voor de deur van de Bunker te wachten om verzekerd te zijn van een plaatsje op de publieke tribune.

De beschuldiging van Sjaak Burger
Astrid Holleeder neemt vanaf het begin van de zitting het heft in handen door een verklaring af te leggen over wie de motor bestuurde tijdens de liquidatie van Cor van Hout. Deze bestuurder was Sjaak Burger. Haar broer Willem, de man die volgens haar altijd liegt, had het haar verteld. Sjaak Burger was de man die de motor bestuurde en Jesse Remmers was er ook bij betrokken. Die had Cor doodgeschoten, beweert Astrid. Dat had zij gehoord van Ariën Kaale. Maar Astrid weet nog meer. Zij zegt dat ze met een opname kan bewijzen dat ‘zij’, na een bezoek aan Willem in de gevangenis, tegen Sonja heeft gezegd dat Robert ter Haak de lokker was.

Ja, dat bewijst wat. Astrid, die het vertelt tegen zus Sonja? In ‘JUDAS’ schrijft Astrid dat Willem dat tegen haar fluisterde, toevallig net nadat zij de afluisterapparatuur had uitgeschakeld die bij haar vagina verborgen was. Maar bij doorlezen van dat fragment was gelijk te merken dat de verdenking van Bassie Vermeulen, de echte lokker, weggehaald moest worden.

Dat begint al goed, Astrid doet het voorkomen of zij alles weet maar komt alleen met verklaringen van anderen. Geen details, alleen ‘hear say’, ze laat alleen horen wat haar goed uitkomt en gelijk haar broer kan belasten. Ook blijft het onduidelijk of ze nu alle opnames heeft ingeleverd.

De andere Astrid
Zoals ik maandag al voorspelde was er vandaag sprake van een totaal andere Astrid. Ze ging zo fel van start dat rechter Wieland al gelijk moest ingrijpen: “mevrouw Holleeder, mevrouw Holleeder, u gaat alweer in galop.” Pas dan kan advocaat Sander Janssen zijn vragen stellen.

Janssen: “U zei: ik belde mijn broer nooit, maar hij accepteerde dat van mij. Klopt dat? Dezelfde vraag stelde Janssen aan Sonja. Die belde ook nooit, waarop Janssen haar met een rits van opnamen confronteerde waaruit bleek dat dit wel het geval was. Astrid trapt daar niet in en zegt: “ik ken uw tactiek als advocaat. Als je steeds stukjes van de taps uit hun context haalt dan krijg je een heel ander beeld. Precies wat Astrid het hele proces al doet, bewust en geregisseerd.

Astrid begint met een schelle stem en stemverheffing over haar manipulatieve broer en dat het aardig doen noodzakelijk was. Advocaat Janssen komt er amper nog tussen. Ze windt zich steeds meer op. Voorzitter Wieland ziet zich genoodzaakt haar te kalmeren maar Astrid blijft doorgaan met het aanvallen van de verdediging: “Ik laat me niet in een loopje van meneer Janssen lokken”.

Janssen: “Ik heb geen loopje maar ik ga u wel een aantal gesprekken tonen en daar vragen over stellen. Astrid zegt: “Dat is knippen en plakken. Daar ben ik te ervaren voor.”

Ook Astrid krijgt vele gesprekken voor haar ‘Neus’, waaruit blijkt dat ze wel degelijk steeds naar Willem belde en gewoon lekker met hem wilde kletsen. Volgens haar zou dat wel over informatie gaan die hem kon schaden. Over een gesprek waarin ze zegt dat Cor haar broer haatte, laat haar geheugen haar in de steek. Cor was ziek, een alcoholist. In haar boek was Cor ideaal!

Janssen laat haar nog meer gesprekken horen waarin Astrid contact opneemt met haar broer. Over alledaagse dingetjes maar volgens Astrid speelde er altijd iets van belang omdat ze nog nooit van haar leven een leuk telefoongesprek met hem heeft gevoerd, ondanks dat ze hem altijd ‘lief broertje’ noemde. Ze vinden elkaar helemaal niet lief, zegt ze. Nee, nu niet meer, dat is duidelijk!

Een compilatie van gesprekken
Er komen vele gesprekken langs. Over een huiszoeking bij Astrid in de jaren negentig. Dat ging over sekstapes die gemaakt zouden zijn van Officier van Justitie, Jo Valente die had liggen seksen in de club van Cor en Willem, de Satyricon in de Roompotstraat. Astrids ex-man Jaap Witzenhausen was daar de manager en werd verantwoordelijk geacht voor die opnamen.

Over Willem die een beveiligd huis had geregeld voor Sonja na de aanslag op Cor van Hout. Willem leek zich echt te bekommeren om het hele gezin Holleeder. Ook nadat broer Gerard plotseling verdwenen leek in verband met een dreiging. Willem heeft dan contact met de hele familie. Door middel van piepers hadden ze altijd contact. Gerard kwam veilig terug.

Uit andere gesprekken bleek dat het juist Cor van Hout was die iedereen bedreigde. Astrid ziet dat anders: “Ik dreig ook wel eens. Cor was een geval van blaffende honden bijten niet.” Ze zag Cor als iemand die geen gevolg gaf aan wat hij riep. Advocaat Janssen was het niet met haar eens. Astrid had korte tijd daarvoor Bram Moszkowicz door Willem laten waarschuwen voor Cor.

Astrid geeft weer gas. Ze zegt dat ze niet wil dat haar broer doodgaat. Maar op de vraag van Janssen: “U heeft wel eens gezegd, had ik hem maar vermoord”.. Meent ze, dat ze het recht heeft om hem het leven te ontnemen? Ook dat van haar moeder, omdat die een slecht product op de wereld heeft gezet? Spoort dat mens wel? Een strafrechtadvocate die denkt het recht te hebben om haar broer en haar moeder te vermoorden?

In 2001 biedt Willem Holleeder zijn nichtje een auto aan. Lief oompje, zegt het nichtje Francis tegen Willem. Dan begint Astrid weer te schreeuwen: “Zo verknipt is het allemaal meneer Janssen.” Willem komt uit de gesprekken niet als monster over, toch blijft Astrid schreeuwend herhalen hoe verknipt haar familieleden met elkaar omgingen. Voor het publiek lijkt het erop dat de enige verknipte Astrid Holleeder zelf is. Advocaat Janssen kan geen goed meer doen.

Wie is de boosdoener. Cor of toch Willem?
Janssen komt met een gesprek van Sonja die zegt dat ze in elkaar geslagen wordt door Cor als ze geen seks met hem wil hebben. Astrid zegt dan dat Sonja best wel eens een tik van Cor gehad zal hebben, maar dat was voor ons heel normaal. Hij sloeg wel maar was geen gevaarlijke gek. Bij mij was dat andersom, ik sloeg mijn man. Nee hoor, dat is een geintje.

Sander Janssen is er nog niet klaar mee en houdt Astrid taps voor die de relatie tussen Sonja en Cor in een heel ander daglicht zet. Cor mishandelde haar vaak en dreigde haar zelfs te vermoorden, terwijl hij handschoenen aanhad en in bijzijn van de kinderen. Astrid ziet ook dat anders: “Ga dat maar eens in de Jordaan vragen, daar is zoiets gebruikelijk, dat is daar volkstoneel.”

Het klopt precies wat Astrid hier zegt, maar dat geldt ook voor de tapes met het schelden en de dreigementen. Dat is in de Jordaan net zo gebruikelijk!

Jansen gaat verder met de gesprekken tussen Willem en Sonja en de kinderen, die hem bedanken voor cadeautjes, kaarten voor concerten of een nieuwe telefoon. De dochter van Astrid, Miljuschka Witzenhausen, krijgt een computer met printer. Precies zoals het in andere gezinnen toegaat. Niets wijst op het terroriseren van het gezin. Astrid verwijst weer naar het bandje.

De omgang van Willem met nichtje ‘Bo’
Janssen komt met een getapt gesprek dat gaat over een bezoek aan ‘Bo’, het dochtertje van Cor en Sonja dat geboren is met het syndroom van Down. Dit gesprek maakt op mij nog de meeste indruk.

De hele dag horen we niets anders dan: “Met Wim is er nooit iets leuks geweest. Wim doet alles uit berekening.” Dat blijkt niet uit het telefoongesprek dat Wim voerde met Sonja. Hij was zeer geëmotioneerd omdat hij bij het afscheid met zijn lippen de woorden “Ik hou van jou” vormde en ‘Bo’ hetzelfde probeerde te doen. Maar dat niet alleen. Wim ging met zijn nichtjes en neefje naar Disneyland Parijs. Ondanks alle tegenwerpingen van anderen dat het niet kon, nam oom Wim ook zijn gehandicapte nichtje mee en ontfermde zich over haar.

Een heel andere opstelling dan die van moeder Sonja en tante Astrid, die niet wisten hoe snel ze Bo uit huis moesten plaatsen. Denk nog een terug aan de woorden van moeder Stien toen die daarvan hoorde: “Haar eigen kind weg doen? Is dat wat je zegt? Zijn jullie wel goed bij je hoofd? Je eigen kind? Omdat ze er anders uitziet? Jullie moesten je schamen dat je alleen zo denkt!”

Vraagt u zich niet af:
Wie van de drie? Wie is het echte monster in de familie Holleeder?”

Morgen het vervolg met “Het Goudsniponderzoek” en de mogelijke meineed van Astrid Holleeder.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
17 maart 2018
Aantal keren bekeken: 1794

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch