Het Hof en een reputatie

20 september 2021
Hits: 954

door Jan Portein

Het zal u waarschijnlijk niet morgen gebeuren, maar mocht u tegen een gevalletje reputatieschade aanblunderen dan moet u bij Kamerlid Sjoerd Wiemer Sjoerdsma
wezen. Een oud-diplomaat, die in een gedurfde variatie op de in 1966 te water gelaten ontploffingsleer van aartsvader Hans van Mierlo in Afghanistan meewerkte aan een poging om er een democracy at gunpoint te vestigen. Verder zadelde Sjoerd ooit Zuid-Soedan op met een Hollands scheidsrechtersteam bij de wedstrijd SAF – SPLA en metselde hij mee aan een muur van mensenrechten en een hok voor vredesduiven in de steeds verder afkalvende Palestijnse gebieden. Met zoveel expertise in de pocket is het dus geen mirakel dat Sjoerd zich in de Tweede Kamer manifesteert als specialist op het terrein van buitenlandse zaken, vredesmissies, wapenexportbeleid, internationaal strafrecht en economische zaken. Allemaal kaagjes naar Sjoerd's hand. Maar zoals hierboven al gesuggereerd treedt onze boy uit het Limburgse kerkdorp Limbricht pas echt uit de schaduw van akela Sigrid Agnes Maria als er sprake is van gevalletjes reputatieschade. Zo trad hij in november 2013 al eens in het krijt voor het behoud van de reputatie en geloofwaardigheid van het Internationaal Strafhof (1). Maar dat was eigenlijk nog niks bij de zorgen die Sjoerd vorige week ten toon spreidde over de reputatieschade die het Koninklijk Huis mogelijk oploopt mocht blijken, dat een stel pluimstrijkers rond WA en Maxi zich hebben bemoeid met de affaire rond Julio Poch (2). Hij was vorige week dan ook een van de initiatiefnemers van een motie in de Kamer, die vroeg om een nader onderzoek door een onafhankelijke (?) commissie en parbleu door een meerderheid werd ondersteund. Nou is die reputatie van het Oranje Huis al verre van vlekkeloos. Kijk alleen maar naar de huwelijkspartners en hun bijbehorende famieljes van de laatste generaties en je hoeft geen toetje meer. En dan kan je Maxi bijvoorbeeld een leuke en zo gewoon gebleven meid vinden met haar al dan niet gedoofde passie voor klaverjassen, chocoladeijs, zaklopen en rondhollen met een aardappel op een lepel, de Argentijnse kliek van grootgrutters en apparatchiks waartoe zij behoorde en behoort moet zo'n Sjoerd toch zorgen baren (3). Met name de met de 'Ndrangetha verbonden familie Macri (4), die dezer dagen weer eens in het nieuws was door een Italiaans verkiezingsschandaal uit 2018 (5). Goed, wij wachten gespannen af wat die onafhankelijke commissie naar boven gaat takelen. Zal wel weer een sissertje worden. Maar wij zijn nazaten van Thomas. Stay tuned.

(1) Zie het artikeltje “Sjoerd”.
(2) Zie het artikel “Het Hof en een dubbele moord”.
(3) In dit verband is het misschien ook nog gezellig te wijzen op de bank Dresdner Kleinwort Benson, de vroegere werkgever van Maxi in New York. Kleinwort? Kleinwort? ... Als het kwartje niet valt zie dan het artikel “Het Hof en een aanslag”.
(4) Zie aflevering 46 van de serie “Royalty”.
(5) Zie dit artikel.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
20 september 2021
Aantal keren bekeken: 954

Kleintje Muurkrant - Postbus 703 - 5201 AS - 's-Hertogenbosch