Skip to main content

Van Estoril naar Zandvoort (156)

01 juni 2015

vrijdag 11 juli-2014
Over chantage gesproken. Of liever de mogelijkheid daartoe. In het artikel “Wolff in de klem” over de koterhopsende parlementariër Joop Wolff (rip) hebben we al eens laten zien hoe dat werkt (1). Vooral in het wereldje van speur- en veiligheidsmurfen. Vandaar dat we ons goed kunnen voorstellen dat ook Sir Peter Hayman, de voor(huid)trekker van de PIE, een aangename target moet zijn geweest. Al in de heikele periode tussen 1939 en 1941 bekleedde Sir Peter een hoge functie bij het Britse Ministerie van Defensie. Na de oorlog diende hij tussen 1949 en 1952 als rechterhand van de toenmalige minister van Defensie, van 1952 tot 1954 zat ie bij de NATO, tussen 1961 en 1964 was ie opperhoofd van de Britse speurneuzendiensten in New York en tussen 1964 en 1966 minister en ondercommandant in de Britse sector van Berlijn. En vooral in die laatste functie moet hij uiterst kwetsbaar zijn geweest (2).
In 1978 kreeg de zogenaamde Porn Squad een pakket vunzig materiaal in handen dat was aangetroffen in een bus. Het was gericht aan een meneer Henderson, Linden Gardens 95 in Notting Hill. Henderson bleek Hayman te zijn, die in zijn flat regelmatig parties met beroepskontjes organiseerde. De Squad pleegde een inval en vond nog meer vunzig materiaal. Plus een ledenlijst en “studiemateriaal” en een lijst van de PIE en een hele bups dagboeken met details die ouwe habitué's van de Amsterdamse Paardenstraat nog menige Albert Heijn-erlebnis zouden bezorgen. De twee ondeugden die eerdergenoemd pakket hadden samengesteld gingen voor drie jaar achter het gaas. Sir Peter? Raad u eens.
Nou is de loopbaan van onze Joris Demmink niet te vergelijken met die van Hayman, maar hij heeft wel langdurig posities bekleed die hem toegang gaven tot geheim materiaal. En als je dan bijvoorbeeld in Wenen (toegegeven) en Istanbul (niet toegegeven) van bil gaat met jeugdigen of misschien zelfs tè jeugdigen kunnen er ongelukken gebeuren. Tenzij je om moverende redenen door hogerhand wordt afgedekt. En om nog eens een voorbeeld te noemen: wat kom je allemaal niet tegen als jarenlange bef van het Koninklijk Huis? Je mag dan wel zwijgplicht hebben, maar als er met enige regelmaat Marokkaantjes bij je huis worden aangeleverd voor een smeerbeurt hoe makkelijk ben je dan niet door onverlaten tot loslippigheid te bewegen? Van die dingen dus. Stay tuned.

(1) Voor wie dat tot nu toe domweg heeft nagelaten: vervoeg u bij de site van de Morgenster.
(2) In die periode deden zich in Londen zware naschokken voor in de affaire rond ex-minister van Defensie John Profumo, die een tijdje had gehopst met Christine Keeler. Een vederlichte dame met onderwereldse connecties en met de Russische militaire attaché Ivanov.

Klik hier om uw reactie toe te voegen
01 juni 2015
Van Estoril naar Zandvoort